Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

До 4 000 лева струва папагал като откраднатия в Добрич

Откраднатият папагал от Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/ в Добрич е много скъп и от рядък вид, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Християн Христов. По думите му той струва между 1 000 и 4 000 лева.

Както Про Нюз Добрич писа, папагалът от породата „зелена амазона” е откраднат миналата вечер, вчера рано сутринта е съобщено в полицията. В помещението, където е отглеждан, е проникнато с взлом на катинар.

Според Христов кражбата на папагала Пепо не е случайна, а подготвяна и планирана. „Това е човек, който познава нашия зоопарк, влизал е в него, видял е къде има камери. Следил е охраната – къде и кога отива, преценил е откъде може да влезе най-лесно. Бил е подготвен с резач за катинар”, обясни директорът на ЦЗПЖ. Той смята, че крадецът участва в канал, най-вероятно на черния пазар. Предполага, че папагалът е откраднат за продажба, а не за развъдна дейност.

Крадци разбиха къщичката на папагалите в Добрич

Птицата е била в помещение с отопление, което се намира в кръглата сграда в центъра на зоопарка. Там има още 30 папагалчета от малък вид. Крадецът е взел само този, тъй като е ценен и представлява интерес. Християн Христов посочи, че ЦЗПЖ е с жива охрана и ще бъде потърсена отговорност на охранителната фирма защо не си е изпълнила задълженията.

Пепо беше любимец на децата, качваше се на главата на гледачката, на раменете й, разказа директорът на зоопарка. Въпреки че бил най-голям винаги се държал дружелюбно с малките папагалчета. Когато бил стресиран бил изключително шумен, огласял целия ЦЗПЖ, който е доста голям като пространство. Със сигурност ще се чува там, където е държан в момента, каза Християн Христов.

Папагалът Пепо от породата „зелена амазона” е дарен преди 3 години на ЦЗПЖ от частно лице.

Снимката е илюстративна

c