Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

25 са покосени от „жълтата гостенка” в област Добрич

25 случая на заболели от туберкулоза са регистрирани на територията на Добричка област от началото на годината, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Покосени от т. нар. „жълта гостенка” са 13 мъже и 12 жени.

За изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България ще стартира Седмица на отворените врати за заболяването. Тя ще се проведе от 9 до 13декември в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, където има структура за диагностика и лечение на туберкулозата. През периода ще се извършват:

  • скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета;
  • консултации;
  • на съмнителните за туберкулоза лица - прегледи и допълнителни изследвания.

Целта на инициативата е да се даде възможност  на всеки за достъп до здравни услуги, да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, както и да се промотира здравословният начин на живот.

От РЗИ в Добрич информират, че според Световната здравна организация туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европейския регион на организацията. По данни на СЗО през м. г. регистрираните нови случаи на болестта са 10 милиона, от които 5,7 милиона са мъже, 3,2 милиона са жени и 1,1 милиона са деца. Хората, живеещи с HIV, представляват 9% от общия брой. В осем държави са 66% от новите случаи: Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка.

През 2018 г. 1,5 милиона души са починали от туберкулоза. В световен мащаб смъртността е намаляла с 42% между 2000 и 2018 г. За същия период лечението е спасило 58 милиона души.

Последният доклад на СЗО за борба с туберкулозата подчертава, че светът трябва да ускори напредъка си, ако иска да постигне целта за устойчиво развитие за прекратяване на болестта до 2030 г.

c