Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Шаран за 6.50 и толстолоб за 4 лева в Добрич, най-търсени са за Никулден

Шаранът и толстолобът са най-търсените и най-предлаганите от нас за предстоящия Никулден, сподели за Про Нюз Добрич съдружникът в рибарница „Океан” Татяна Христова. Цената на първата риба е 6.50 лева, а на втората – 4 лева. В магазина по ул. „Сан Стефано” се предлагат в различни варианти - изчистени, нарязани на котлети, според желанието на клиента. Христова разказа, че шаранът масово се купува цял, за да бъде изчистен и напълнен. Повечето хора спазвали традицията да си отделят няколко люспички и да ги сложат в портфейла си – за да е пълен до следващия Никулден. Магазинът зарежда шаран и толстолоб от различни язовири в Южна България. С тях работят от години, доволни са, отзивите на клиентите също са много добри.

Асортиментът в рибарница „Океан” е много богат, сподели съдружникът. Предлага се замразена риба на цени от 2.50 до над 30 лева. Освен това има и много морски дарове – миди, скариди, калмари, във всякакви варианти – сурови, варени, нарязани. Могат да се купят и хайвер и мариновани риби. Опитваме се за всекиго да има по нещо, обясни Христова.

Със съжаление сподели, че за Никулден не предлагат черноморска риба, тъй като уловът е много беден. През лятото магазинът също не е бил добре зареден, нямал е хубав асортимент.

Със сигурност добричлията не яде достатъчно риба, посочи Татяна Христова. Обясни, че риба се купува основно два пъти в годината, когато се консумира според християнските празници – на Никулден и на Благовещение. Като цяло добричлии я хапвали веднъж месечно, малко били тези, които споделяли, че го правят всяка седмица.

Рибарница „Океян” съществува от около 7 години. Има редовни клиенти и винаги поддържа добри отношения с тях, защото „и нас няма да ни има”, сподели съдружникът.

Според Татяна Христова най-предпочитаната риба от добричлии е скумрията. Търсени са също лаврак и ципура. „Те са много лесни за приготвяне, могат да се направят по всякакъв начин – пържени, на скара, във фурна. Освен това са с една гръбначна кост, което позволява по-лесно почистване. И за деца са много подходящи”. От черноморските риби, когато ги има, най-харесват е сафридът. Попчетата също имали своите почитатели, но заради многото кости не били чак толкова предпочитани. Цацата не била търсена в Добрич заради „играчката” при приготвянето й. Тя е за капанчетата край морето, с бира, обясни Татяна Христова.

От свое име и от името на рибарница „Океан” пожелава весел Никулден на добричлии. И по-често да хапват рибка.

c