Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Съдът пак ще решава за избора на кмета на Балчик

Върховният административен съд (ВАС) отмени протоколното определение на Административен съд Добрич от 14 ноември и върна за продължаване на съдопроизводствените действия делото за избора на кмета на Балчик. Върховните магистрати са преценили, че подходът на съда в Добрич е бил прекалено формален и не отговаря на изискванията за допустимост на жалба. Единственият мотив за прекратяване на производството е приетото от съда, че уточняващата молба, подадена на 7.11.2019г. не е подписана от жалбоподателя пред първата инстанция, поради което съдът е счел, че е налице нередовно сезиране и нередовност на самата жалба срещу изборните резултати.

ВАС е преценил, че жалбата до административния съд формално отговаря на изискванията. Затова той връща делото на същия състав на същия съд за продължаване на съдопроизводствените действия

Произнасянето е по частна жалба на Атанас Атанасов - кандидат за кмет на Балчик от Местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС), срещу постановеното от Добричкия съд, с което е прекратено производството по делото.
Припомняме, че в Административен съд - Добрич бе образувано дело по жалба срещу решение на Общинска избирателна комисия - Балчик, с което е обявен за избран за кмет на община Балчик на първи тур с 4984 действителни гласа Николай Ангелов. Атанасов получи, според оповестените данни на сайта на ЦИК, 3885 действителни гласа. На следващ етап възражението бе оставено без разглеждане, а производството - прекратено.

Пред Върховния административен съд се обжалва и съдебното определение, с което се потвърждава решението на ОИК за обявяване на Румен Николов за избран за кмет на Кранево.

c