Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Дарени органи са спасили над 20 човешки живота в област Добрич

Над 20 са трансплантираните хора от област Добрич. Голямата част от тях са трансплантирани в България, като само 4-5 от трансплантациите в годините са извършени в чужбина. В 8-9 от случаите донорите са били близки хора.

Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция за периода от 1992 г. досега

Областният управител Красимир Кирилов, заедно с кмета Йордан Йорданов, директорите на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова, МБАЛ Добрич д-р Светослав Байчев, ДКЦ-1 д-р Мариян Ананиев и представители на БЧК Добрич, засадиха дърво, Каталпа Пурпуреа, в парк „Св. Георги“. Така те изразиха своята подкрепа на донорството и трансплантацията в рамките на националната кампания

Д-р Светла Ангелова заяви, че това е второто дърво, което се засажда в страната в рамките на националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, която започна от столицата. Целта е то да напомня със сърцевидните си червени листа за хората, след чиято смърт, благодарение на дарените органи, са спасени човешки животи. „По този начин изразяваме почитта си към донорите и техните близки, които вземайки трудното решение след загубата на свои близки, са спасили човешки живот и благодарност към екипите лекари, извършили трансплантации и спасили човешки животи“ – добави още д-р Ангелова.

С Националната кампания „Да! За живот!“ Министерството на здравеопазването си поставя за задача повишаването на обществената осведоменост относно същността и значението на донорството и трансплантацията. За целта бяха издадени т. нар. „донорски карти“, от които в област Добрич бяха доставени 2000 броя. Всички вече са раздадени от активно включилите се в кампанията над 120 доброволци на БЧК в цялата област.

Чрез донорската карта всеки може да изрази своето доброволно желание. Донорските карти могат да бъдат изтеглени  и от адрес https://zajivot.bg/. Те нямат юридическа стойност, но изразява приживе волята на човек да дари органите си за трансплантация. Тя би могла да улесни близките, в случай че се наложи да вземат подобно решение.

c