Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Подписка за решаване на проблем на дестилериите инициира депутат от Добрич

Подписка в подкрепа на искането растителните остатъци от преработка на лавандула и други етерично-маслени растения в дестилериите да не бъдат считани за отпадъци, а да могат да бъдат влагани в почвата, инициира народният представител Йордан Апостолов. На пресконференция в Добрич днес той съобщи, че проблемът е много сериозен за Добруджа, но касае и цялата страна. И прикани всички собственици и ползватели на дестилерии в Добруджа да подкрепят подписката.

Апостолов обясни, че според Наредба №2 на Министерството на околната среда и водите остатъците след преработка на лавандула се считат за отпадък. Като такъв те не могат да бъдат влагани в почвата, а трябва да бъдат депонирани в депо за отпадъци. Това, според депутата, води до няколко проблема. Налага се собствениците на дестилерии да превозват тези остатъци до депото в Стожер, което при някои е на разстояние от 60-70 км и по груби разчети е между 300 и 500 лева на курс. От друга страна се натоварва инфраструктурата, отделят се вредни емисии. По данни на Община Добричка едната от клетките на депото вече била пред запълване.

Представители на „Консорциум Хербал Ойл-Калиакра” в Каварна са категорични, че след преработката на етерично-маслените култури се получава не отпадък, а растителен остатък. Твърденията им са подкрепени от Университета по хранителни технологии в Пловдив, от Института по розата в Казанлък, от видни наши професори, а също и от водеща английска лаборатория. Анализите показвали, че растителните остатъци съдържат определени количества полезни вещества – фосфор, азот, калий и други и при използването им биха подобрили почвата.

Йордан Апостолов посочи, че целта на инициативата е в да бъде направена в най-кратки срокове промяна на наредбата на МОСВ, още преди да започне новата кампания за дестилериите в края на май. Той ще постави още през следващата седмица проблема пред парламентарната комисия по земеделие, чийто зам.-председател е, ще се търси становище и от Министерството на земеделието, храните и горите. Допълнително ще се обяви кога и къде ще се събират подписите, за да може през януари да се инициира промяна на наредбата, посочи народният представител.

Подробности очаквайте в АГРО Добрич – новият сайт от групата на ProNews Добрич и първият специализиран в тематиката на селското стопанство за региона.

c