Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

До Никулден - глоби и засилени проверки на рибните тържища

От 2 декември Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки на обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна.

Започналите проверки до предстоящия празник Никулден са свързани с интензивното предлагане и търсене на храни и се провеждат съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и Комисията за защита на потребителите /КЗП/, съобщават от БАБХ. Обект на засиления контрол ще бъде документацията за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите, регистрацията на обектите, съответствието на сграден фонд и оборудване, съответстващо на националното законодателство за храните.

Специално внимание ще се обърне на случаи на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

При открито нарушение размерът на санкциите варира от 1500 до 3000 лв. в зависимост от това дали е физическо или юридическо лице.

При констатирано нарушение, размерът на санкциите варира от 1500 до 3000 лв. в зависимост от нарушителя - дали е физическо или юридическо лице.

От БАБХ напомнят съветите към потребителите за закупуване на прясна риба:

  • Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз.
  • Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
  • Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.
  • Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.
  • Очите трябва да са бистри.
  • При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От Агенцията призовават хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности или за безопасността на храната потребителите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

Снимка: gettyimages.com

c