Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Аут и анулирани резултати в Трета лига за "Калиакра"-Каварна

В първия ден на последната работна седмица на ноември, Зоналният съвет на БФС във Варна реши да извади каварненския ФК "Калиакра 1923" от аматьорската Североизточна Трета футболна лига. Решението на ЗС на БФС не е изненадващо, с оглед на събитията около неявяването на състава в три поредни кръга на първенството.

Официално, решението за изваждането на ФК "Калиакра 1923" от Трета лига бе взето на 25 ноември, на редовно заседание на Спортно-техническата комисия при ЗС на БФС - Варна. Причината - второ неявяване на ФК "Калиакра 1923" (Каварна) в първенството на Трета лига Североизточна АФГ (сезон 2019 / 2020 г.).

Спортно-техническата комисия при ЗС на БФС - Варна РЕШИ:

  • На основание чл.24 ал.1 т.1б от Наредбата за първенствата и турнирите на БФС налага дисциплинарно наказание на ФК "Калиакра 1923" (Каварна) наказание : преместване на отбора в по-ниско ниво за следващата спортно-състезателна година без право да довърши участието си в първенството на Трета лига Североизточна АФГ в настоящата спортно-състезателна година
  • Наказанието се потвърждава от Дисциплинарната комисия към ЗС на БФС - Варна
  • Резултатите от изиграните от ФК "Калиакра 1923" (Каварна) срещи в първенството на Трета лига СИ АФГ се анулират (чл.24 ал.1 т.А от Наредбата за първенствата и турнирите на БФС)

След взетото решение, участие в групата продължават 12 тима, след като на по-ранен етап и "Локомотив" Русе беше изваден от участие в първенството.

Кошмарна серия вади “Калиакра”-Каварна от аматьорската лига

Футболната история на Каварна започва още през първите години на XX век. През есента на 1916 г. е основано ученическо футболно дружество „Съгласие”. „Калиакра” - с това име започва от юни 1922 г. футболният летопис на Каварна.

През 1922 г. в Каварна е учреден спортен клуб „Калиакра”. В 1923 г. той се преименува на „Венус” („Венера”), но няколко години по-късно прекратява своето съществуване. През времето, когато Южна Добруджа попада в пределите на Румъния, в черноморското селище възниква и друг спортен клуб, който носи името на древната гръцка колония "Бизоне", съществувала по тези земи от V век.

Спортен клуб „Бизоне” е учреден през 1934 г., но в 1938 г. също преустановява дейността си. През 1940 г., след възвръщането на Южна Добруджа към България, е основан спортен клуб „Добротич”. В 1943 г. той е отново е преименуван на „Калиакра”.

През 1945 г. е създаден и спортен клуб „Спартак”, който в 1947 г. е присъединен към физкултурно дружество „Калиакра”. В края на 1949 г. са формирани няколко доброволни спортни организации, най-известна от които е „Червено знаме”. През 1957 г. те са присъединени към възстановеното дружество за физическа култура и спорт „Калиакра”. На негова основа през 1985 г. се образува едноименният футболен клуб. Футболният отбор през 1980 г. придобива за пръв път право на участие в Северна „Б” РФГ. През сезон 2004/05 тимът за втори път взима участие в Източната „Б” група в своята история, където участва пет последователни сезона, като до момента клубът има над 10 участия в „Б” група а през 2010 г. спечели мястото си в българския елит и две последователни години участва в „А” професионална футболна група. Към настоящия момент в клуба тренират над 130 деца и юноши, разпределени в пет възрастови групи.

c