Крими

Осъдиха за измами в Добрич и още два града 78-годишен от Кърджали

78-годишен мъж от Кърджали с инициали А. А, съучастник в извършване на телефонни измами като помагач, е осъден по наказателно дело на тамошната Районна прокуратура. При условията на продължаващо престъпление той бил сред извършителите на три измами на жени – от Добрич, Габрово и Кърджали. Причинил им имотна вреда в общ размер на 18 250 лева.

Районният съд в Кърджали му е наложил наказание от две години „лишаване от свобода“ условно с четири години изпитателен срок, като делото е преминало по съкратеното съдебно следствие. 

През април 2018 година А. А. позвънил по телефона на непознат мъж, който бил публикувал обява, че търси пазач. Непознатият му обяснил, че работата няма да е за портиер, а се нуждае от куриер, който да пренася пари от клиенти до фирма за отоплителни инсталации във Велико Търново. За всяка пратка подсъдимият щял да получава по 100 лева. А. А. се съгласил, като по тази схеми били измамени три  жени. Те били убеждавани от непознатия мъж, че ще помагат на полицията за залавяне на телефонни измамници и за това трябва да предадат парите и бижутата, които съхраняват вкъщи. Така две от жените хвърлили от терасите на домовете си торбички с пари, златни и сребърни бижута, а третата ги оставила пред дома си. Подсъдимият ги взимал по указания на непознатия си „работодател“.

А. А. бил наясно, че участва в схема за телефонни измами и не носел парите и накитите до посочените от непознатия мъж места, а ги запазвал за себе си. В хода на разследването възрастният мъж върнал всички пари и бижута, с изключение на сумата от 1 000 лева.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Кърджали.

Снимката е илюстративна

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *