Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Допълнителни пари за тимовете в Трета футболна лига задели БФС

Разпределението на солидарните плащания от УЕФА, постъпили от участието на български представител в Шампионската лига, бяха разпределени между Професионалистите от Елитните Първа и Втора лига и аматьорските тимове от третия ешелон. Това беше една от точките, по време на последното проведено заседание на Изпълнителния комитет /ИК/ на БФС.

ИК на Българския футболен съюз определи датата за провеждането на Извънреден конгрес за избиране на ново ръководство. Това ще се случи на 7 юни 2020 г.. Членовете на ИК се обединиха около тезата, че с цел нормализиране на обстановката в българския футбол, избори би следвало да бъдат свикани в първия възможен момент, който да не е препятства спортния календар и по-конкретно с първенствата на клубно ниво и  предстоящите баражи за класиране на ЕВРО 2020 на националния ни тим.

На заседанието беше приет и предложеният проект за спортен календар през 2020 година, като основната промяна в него бе разликата в датата на финала на Купата на България, изместен за 16 май (събота).

Прието бе и разпределението на солидарните плащания от УЕФА, получени в следствие участието на български представител в Шампионската лига – като към средствата, предвидени за клубовете от Първа и Втора професионална лига, членовете на Изпълнителния комитет гласуваха допълнителни 100 хиляди лева от бюджета на БФС, които ще бъдат разпределени между тимовете от Третия ешелон, регионалните участници в който са - "Добруджа 1919" (от този сезон), "Устрем" (Дончево), "Септември 98" (Тервел) и "Калиакра 1923" ((Каварна) - на етап отпадане).

Кадровите промени, гласувани от ИК, са:

  • временният председател на Съдийската комисия към БФС Костадин Стоичков ще поеме функциите постоянно, заменяйки на позицията Йордан Сталев
  • селекционерът на юношеския национален отбор до 17 години Марчо Дафчев е освободен заради незадоволителни резултати на състава
  • първият вицепрезидент Йордан Лечков също е освободен от позицията си, като неговото място заема членът на Изпълкома Емил Костадинов

На следващото си заседание Изпълкомът ще определи дневния ред на конгреса, както и работните групи, натоварени с организацията му.

Източник: БФС

c