Общество

Почитаме Свети Теодосий Търновски, предрекъл турското робство

На днешния ден – 27 ноември, Българската православна църква почита живота и делото на Свети преподобни Теодосий Търновски. Той бил ученик на преподобни Григорий Синаит, основателя на исихасткото учение. Със своята исихастка школа  Теодосий Търновски създава нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие.

Негов ревностен следовник е Свети Евтимий Търновски.

Без да заема архиерейски сан, благодарение на авторитета си на свети човек, Теодосий Търновски е водач в борбата на православната църква срещу ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 г. в Търново, на който са осъдени ересите. Свети Теодосий превежда от гръцки на български език книги c творенията на светите отци, но за жалост няма сведения кои конкретни съчинения.

Свети Теодосий бил надарен и с пророчески способности. Според житиеписеца на Евтимий Григорий Цамблак, Евтимий вижда учителя си Теодосий по време на съзерцателна молитва като огнен стълб. На другия ден Теодосий предсказва, че Евтимий ще стане търновски патриарх, но и че при него ще бъде разорена тяхната обител и цяла България ще бъде завзета.

След кончината на Свети Теодосий Търновски Цариградският синод го канонизира за светец, а патриарх Калист лично му написва житие.

Източник: desant.net

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *