Добричка Общество

Община Добричка и Кълъраш с общи действия при кризи и бедствия

Проект „Съвместно управление на риска и партньорство в граничния регион Кълъраш-Добрич“ бе представен днес пред журналисти в Добрич. Той е по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България, 2014-2020. Водеща е Община Добричка, партньор е Инспекторатът за извънредни ситуации в окръг Кълъраш.

Финансирането е в размер на 800 216, 17 евро, съобщи ръководителят на проекта от българска страна и зам.-кмет Румяна Иванова. От тях 518 237, 11 евро ще получи Община Добричка, а Кълъраш – 281 070, 06 евро. Периодът на изпълнение е от 13 март т. г. до 12 март 2021 година.

Проектът „Съвместно управление на риска и партньорство в граничния регион Кълъраш-Добрич“ бе презентиран от мениджъра му Светла Рамзова. Сред присъстващите на представянето му бяха и десет представители на Инспектората за извънредни ситуации в Кълъраш.

Целта на проекта е подобряване на трансграничното сътрудничество в региона Добрич-Кълъраш за съвместни действия при кризи от природни или технологични бедствия и за намаляване на отрицателните последици от тях.

По проекта се предвижда доставка на оборудване, което ще минимализира времето за реакции при извънредни ситуации и ще гарантира локализирането на рисковото събитие. Светла Рамзова съобщи, че за Община Добричка ще бъде закупена високопроходима техника, която ще може да достига до бедстващите независимо дали или няма път до тях. Ръководителят на проекта от румънска страна Мирча Драгоман сподели, че те вече разполагат с такова превозно средство, което е участвало в спасителни операции и е спасило човешки живот.

Съвместната дейност на Община Добричка и Кълъраш предвижда още разработване на обща Стратегия и План за действие за реагиране на различни възможни видове рискови ситуации. Ще бъде създадена мрежа от партньорства между териториалните образувания, участващи в дейностите по гражданска защита.
Друга дейност по проекта е възпроизвеждане на симулации на спасителни упражнения при бедствия със съвместното участие на партньорите. Ще се провеждат информационни кампании за повишаване на осведомеността на двете страни с оглед готовност за справяне с критични ситуации. Много е важно населението да знае какво да прави при такива ситуации, посочи Рамзова. По думите й лошите резултати при бедствия се дължат на паника и липса на подготовка на хората.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *