Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мечките в зоопарка в Добрич подготвят дома си за зимен сън

Мецаната Берна и мечокът Костадин в Центъра за защита на природата и животните в Добрич вече подготвят бърлогата си за зимен сън. Напоследък ги "загубваме" за по три-четири дни, когато влизат в дома си, за да го почистят от треви и да го разширят, разказа на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му мечоците са подготвени за дългата почивка през зимата и с промяна в диетата, в която е заложена повече риба, а от плодовете и зеленчуците - грозде, краставици, домати и най-любимите им - целина и цвекло.
Готов е водопадът край мечешкия дом, който ще бъде голяма атракция за животните, но ще го пуснем напролет, за да не ги "разсейваме" сега, каза още директорът на центъра и добави, че с падането на температурите в близките дни се очаква двойката да заспи. Берна, която е дарена от зоопарка в Берн, Швейцария, и Костадин, пристигнал от зоологическата градина в Плевен, обитават заедно мечешкия дом в Добрич от няколко години.
С наближаването на коледните и новогодишните празници зоопаркът в Добрич подготвя изненади за децата.

До 20 декември от зоологическата градина в Карлсруе, Германия, трябва да пристигне мъжки европейски бизон, който е много ценно животно, съобщи Християн Христов. Ксамир, който е на три години и половина и тежи 850 килограма, ще бъде пренесен със специален транспорт. Женският бизон Луба в зоопарка в Добрич вече очаква новия си другар.

c