Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Кошмарна серия вади "Калиакра"-Каварна от аматьорската лига

В трета поредна среща, футболният тим на каварненския "Калиакра" не взема участие в редовните си мачове от футболното първенство в Трета Североизточна лига. Първото неявяване на каварненци беше в 11-и кръг, когато тима трябваше да гостува на "Черноломец" (Попово). Обяснението, което от ръководството на клуба са дали, е повреда в автобуса, който превозва футболистите, пишат колегите от Спортал.

Втори път, "Калиакра" пропусна регионалното дерби срещу състезаващият се от тази година също в аматьорската лига - ПФК "Добруджа" (Добрич).

Последното - трето неявяване, само в рамките на есенния дял от първенството, беше на 24 ноември, в 14-и кръг, срещу състава на "Устрем" (Дончево).

Според устава на БФС, заради трите си неявявания по неуважителни причини, Зоналният съвет на БФС във Варна следва да извади спортния тим от групата. Ако това се случи, Североизточната Трета лига ще продължи първенството с 12 отбора, след като и Локомотив (Русе) напусна преди началото на сезона. Ситуацията с каварненския тим не е изолиран случай, Основно заради финансови затруднения и липса на спортни кадри, нивото на футбола и в двете аматьорски групи е с трайно ниско качество.

До неотдавна (до 2012 година) "Калиакра" беше член на българския футболен елит. Последва изпадане във Втора футболна лига, а в последствие в регионалната лига на аматьорите.

Историята на футбола в Каварна започва още през първите години на XX век. През есента на 1916 г. е основано ученическо футболно дружество „Съгласие”. „Калиакра” - с това име започва от юни 1922 г. футболният летопис на Каварна.

През 1922 г. в Каварна е учреден спортен клуб „Калиакра”. В 1923 г. той се преименува на „Венус” („Венера”), но няколко години по-късно прекратява своето съществуване. През времето, когато Южна Добруджа попада в пределите на Румъния, в черноморското селище възниква и друг спортен клуб, който носи името на древната гръцка колония "Бизоне", съществувала по тези земи от V век.

Спортен клуб „Бизоне” е учреден през 1934 г., но в 1938 г. също преустановява дейността си. През 1940 г., след възвръщането на Южна Добруджа към България, е основан спортен клуб „Добротич”. В 1943 г. той е отново е преименуван на „Калиакра”.

През 1945 г. е създаден и спортен клуб „Спартак”, който в 1947 г. е присъединен към физкултурно дружество „Калиакра”. В края на 1949 г. са формирани няколко доброволни спортни организации, най-известна от които е „Червено знаме”. През 1957 г. те са присъединени към възстановеното дружество за физическа култура и спорт „Калиакра”. На негова основа през 1985 г. се образува едноименният футболен клуб. Футболният отбор през 1980 г. придобива за пръв път право на участие в Северна „Б” РФГ. През сезон 2004/05 тимът за втори път взима участие в Източната „Б” група в своята история, където участва пет последователни сезона, като до момента клубът има над 10 участия в „Б” група а през 2010 г. спечели мястото си в българския елит и две последователни години участва в „А” професионална футболна група. Към настоящия момент в клуба тренират над 130 деца и юноши, разпределени в пет възрастови групи.

c