Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Кораб потъна с хиляди овце на борда на север от Шабла

Кораб с около 15 хиляди овце на борда се е преобърнал и потънал в неделния ден, недалеч от румънския бряг в Черно море, няколко километра северно от българската граница, съобщи The New York Times. В операцията по спасяване на екипажа на кораба и животните са се включили полицейски части, пожарникари и части на военноморския флот на страната.

Изданието съобщава, че инцидента с товарния кораб Queen Hind, плаващ под флага на тихоокеанската държава Палау, се е случил в следобедните часове на 24 ноември, малко след като е напуснал румънското пристанище Мидия, недалеч от Констанца.

На борда е имало 21 души екипаж - 20 човека от Сирия и един от Ливан. Всички са спасени.

За съжаление, голямата част от животните са потънали. "Спасихме малка част от тях - 32, някои от които бяха изплували и открихме недалеч от кораба", коментира Ана-Мария Стоица - говорител на AFP.

До момента не се съобщава за причината, довела до потъването на кораба, както и защо толкова много животни са били натъпкани в контейнери за транспортиране през морето. Властите съобщиха, че разследването по случая ще започне, след като приключи операцията по спасяване на овцете. "Надяваме се, че част от животните ще са оцелели под водата, в контейнерите на кораба", каза Ана-Мария Стоица.

Румънските медии съобщават, че Queen Hind е пристигнал в Мидия на 23 ноември от либийската столица Триполи. Напуснал пристанището на Мидия около 12:00 ч. местно време и се е насочил към пристанищния град Джида в Саудитска Арабия.

Видео от инцидента в неделя ↓:

https://www.facebook.com/gxgbadila/videos/2816318855065351/

Източник: nytimes.com

c