Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Дъжд, вятър и слънце - типична есен до началото на декември

Типично динамично есенно време ни очаква през последната седмица на месец ноември, според прогнозата на синоптиците от НИМХ.

През нощта над региона ще остане облачно и тихо, с температури, близки до дневните стойности (7-9°). Такова ще е времето и над по-голямата част от страната. На отделни места в източната половина от страната ще превалява дъжд.

В равнините и котловините видимостта ще е намалена, на места с мъгли и ръмежи. Ще духа слаб североизточен, в Югозападна България - югоизточен вятър.

Максималните температури в Северна България ще са между 3° и 8°, в Южна - между 8° и 13°.

Атмосферното налягане е близко до средното за месеца, бавно ще се понижава.

По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са малко по-високи от тези във вътрешността на региона - между 12° и 14°. Температурата на морската вода е около 16°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще е предимно облачно, с временни разкъсвания на облачността над масивите от Югозападна България. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, над 1700 метра – от сняг. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 8°, на 2000 метра – около 2°.

През първите два дни от новата седмица, над региона ще преобладава облачно време. В понеделник, от югозапад ще започнат валежи, които постепенно ще обхванат страната. С усилване на вятъра от източна четвърт, през първия ден температурите леко ще повишат (с 2-3 градуса). Във вторник, вятърът през деня ще се преориентира от север и ще завали. Сутрешните температури ще са малко по-ниски (в интервала (4-6°), максималните - между 7 и 11° (по-високи край морето).

От сряда валежите ще започнат да спират. Посоката на вятъра ще се промени от юг-югозапад и ще отслабне. До края на седмицата, температурите постепенно ще започнат да се повишават. Ще са близки и малко над средните за периода - между 11 и 16°. Приятно есенно ще започне и месец декември - сравнително топло, с разкъсана облачност, тихо и без валежи.

c