Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

След 4 месеца с белезници, наркодилър от Балчик остава с най-тежката мярка

За втори път днес, съдът е наложил отказ на адвокатско искане за промяна на мярката за неотклонение на обвиняем наркодилър от град Балчик, за държане на  наркотици с цел разпространение, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд - Добрич.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 18 юли т.г., в Балчик, без надлежно разрешително, в съучастие с още един извършител, е държал с цел разпространение, количества от високорискови наркотични вещества - марихуана, метамфетамин и амфетамин.

Адвокатите на задържания са поискали по-лека мярка, с аргументите, че от първоначалното задържане на мъжа са изминали повече от 4 месеца и няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Чистото съдебно минало, направените самопризнания, съдействието на разследващите органи и факта че има постоянен адрес, на който пребивава заедно със семейството си, са били основните аргументи на защитата на обвиняемия.

Представителят на прокуратурата е настоял мярката да не бъде променяна.

Добричките магистрати са счели, че към момента не са налице основания за изменение на вече взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение. От съществено значение за съда е обстоятелството, че срещу задържания е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност. Също така, обвиняемият е разпространил наркотици сред множество лица, като това е ставало и на публично място - до жилището, в което живеел. В решението си, съдът отбелязва още, че продължителността на ареста - малко над четири месеца, към момента не надвишава очертания в закона максимален срок на мярката задържане под стража при обвинение за тежко умишлено престъпление.

 Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

c