Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Създават Областен съвет в подкрепа на хората с увреждания

Работна среща за създаване на Областен съвет за провеждане политика на правата на хората с увреждания свиква областният управител Красимир Кирилов на 29 ноември в Областна администрация. Поканата за срещата е в изпълнение на чл. 19 от Закона за хора с увреждания, който влезе в сила на 1 януари т. г.

Председател на Областния съвет за провеждане политика на правата на хората с увреждания е областният управител или представител на Областна администрация. Членове са представители на общините, на териториалните органи на изпълнителната власт и на национално представените организации на и за правата на хора с увреждания. В Областният съвет могат също да членуват представители на организации на работници и служители и на работодателски организации, юридически лица с нестопанска цел за осъществяване дейност в обществена полза, работещи в областта на правата на хората с увреждания.

Целта на създаването на Областния съвет е да оказва съдействие и да подпомага областния управител при осъществяването на анализиране на стратегии и планове за правата на хората с увреждания на областно ниво, с което да се постигне по-ефективна защита на хора в неравностойно положение и по-пълноценното им интегриране в обществото чрез прилагане на политиката.

c