Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Съдът потвърди избора на общински съветници в Добрич

Административният съд потвърди избора на общинските съветници в Добрич, съобщават от магистратурата по повод постановеното решение по дело, заведено с жалба на ПП "Воля".

В него се посочва, че с решение по административно дело, образувано по жалба на ПП“Воля“, административният съд е потвърди решението от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Добрич, с което са определени резултатите от изборите за общински съветници, проведени на 27.10.2019 г. в Община Добрич.

От партията поискаха повторно преброяване на бюлетините от вота и изготвяне на съдебно-математическа експертиза на изборните резултати с мотива, че в протоколите на 88 секционни избирателни комисии /СИК/ са допуснати множество зачерквания и поправки, липса на информация, както и на подписи на всички членове на секциите. Според "Воля" съмнение в изборния резултат пораждат и отчетените от Общинската избирателна комисия 18 на сто недействителни бюлетини.

При постановяване на решението е извършен преглед на оспорените секционни протоколи и останалите изборни книжа. От доказателствата по делото се установява, че всички възражения, свързани с нередности при съставяне на протоколите, са явно неоснователни, тъй като или изобщо не засягат ПП“Воля“, или не дават никакво отражение върху изборния резултат. Извършените поправки не пораждат и съмнения за манипулиране на изборния резултат от членовете на секционните комисии във вреда на жалбоподателя, посочват от съда.

Решението не е окончателно. То може да се обжалва в 7-дневен срок.

В новия общински съвет в Добрич вече положиха клетва представителите на шест партии и коалиции - ГЕРБ (СДС), ДБГ (ДБГ, НДСВ, Съюз на свободните демократи, Глас народен), БСП за България, ВМРО-БНД, НФСБ (АБВ, ЗС "Александър Стамболийски, ЗНС) и ДПС.

c