Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отровен газ е убил малкия Стефан от Кардам, вдишвал го повече от 12 часа

Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишното момче от Кардам. Това е заключението и на съдебния лекар, и на експертизата, изготвена от ВМА в София.

Днес стана ясно, че причината за смъртта на 9-годишното момченце от Кардам е натравяне с този изключително тежък газ фосфин.

Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам. Това сочат експертизите на Военно-медицинска академия и на съдебния лекар, съобщи наблюдаващият прокурор от Районната прокуратура в Ген. Тошево Йорданка Чанева. Тя и и.ф. окръжен прокурор Златко Тодоров изнесоха данни за хода на разследването по случая.

Готови са три от експертизите, назначени по съдебното производство. „От експертизите, назначени на Военно-медицинска академия в София се установява, че в представените за изследване вътрешни органи,  части и проби от кръв се установява наличие на фосфин. Но, тъй като веществото липсва в стомашното съдържимо, експертите са стигнали до извод, че то е постъпило по инхалаторен път. Според вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин - гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест“, посочи Чанева.

По трупа не са установени травматични и други увреждания, които да имат отношение към настъпването на смъртта. Т.е. няма основание за съмнение за самоубийство или друго причиняване на смъртта, извън установеното отравяне с газ фосфин.

Близки на детето от Кардам: Не почина заради отрова, а заради инжекцията

Във Военно-медицинска академия-София е направена експертиза на намерените при оглед в дома на починалото момче, непосредствено до леглото му, две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Химическото изследване е показало, че като основно вещество в тях се съдържа съединението алуминиев фосфит, в който активно действащият компонент е отровният газ фосфин. Газът е отровен, уврежда основно сърдечно-съдовата и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност.  Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка на само 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

В дома на семейството са намерени още такива таблетки, които са били в полуразградено състояние. Към момента обаче не е ясно дали натравяне с този газ е причинило и тежките симптоми при двете сестрички на Стефан. Те за щастие вече са изписани и посещават детска градина и училище.

Отровният газ фосфин се отделя от алуминиев фосфит, когато последният е изложен на влага, /въздух във влажна или мокра среда/, реакцията на отделяне на фосфин е спонтанна и протича сравнително бързо. Т.е. когато това сухо вещество контактува с влажната среда, започна сравнително бързото и спонтанно отделяне на отровния газ фосфин. Таблетките са били в полуразложено състояние т.е. вече се е било отделило определено количество, посочиха от прокуратурата.

Оттам уточниха, че фосфинът е силно действаща отрова за борба с вредители, която е била поставена зад леглото, където детето е спяло. Действа във влажна среда. Точно тогава се отделя отровният газ фосфин. Таблетката се поставя в дупчица. Било е замазано с влажна пръст, кал и вода, е предизвикало това отделяне на таза в тази летална доза.

В рамките на 12 до 14 часа детето е било изложено на това въздействие.

Тази отрова не се продава свободно в търговската мрежа. В процес на разследване е как са я придобили. Факт е, че в дома е намерена такава опаковка и такива таблетки, каза Чанева.

Въпреки резултатите, разследването и към настоящия момент не е приключило и продължава. Все още не е постъпила медицинската документация, която е изискана още миналата седмица

Действията по разследването се извършват от специалисти от цялата страна. Проведени са още множество разпити, набавени са множество документи. Това не е достатъчно на този етап, за да се направи извод за виновността на определено лице от общ характер, каза прокурор Чанева.

Досъдебното производство засега е за причиняване на смърт по непредпазливост. Събирането на всички доказателства е условие за привличане на обвиняем. Предстои допълнителен анализ, получаване на допълнителни доказателства и едва тогава ще се информира отново обществеността относно действията на прокуратурата и окончателното решение по досъдебното производство, каза още Й. Чанева.

c