Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Фирми връщат над 80 млн. лв. за заменки, сред тях Гриша Ганчев и Баневи за сделки в област Добрич

Над 80 милиона лева ще връщат фирми и физически лица, взели апетитни имоти по морето срещу пустеещи ниви. Става въпрос за горските заменки, които ЕК определи като неправомерна държавна помощ.

Министерство на земеделието обяви списък със 103 фирми и физически лица, на които изпраща уведомителни писма да възстановят надвзетите суми, съобщи ресорният министър Десислава Танева.

Заменките на гори са направени в периода 2007-2009 г.
В сряда земеделският министър Десислава Танева съобщи, че най-накрая има резултати от експертизата на горските заменки, която трябваше да установи пазарната цена на парцелите, които държавата е дала в сделките и парцелите, които частните субекти са представили. Именно в случаите, когато има разлика, държавата трябва да потърси доплащане от получателите на гори, след като през 2014 г. Брюксел обяви, че сделките представляват неправомерна държавна помощ.
Оценителната експертиза, за която бе избрана дъщерната на агроминистерството компания "Агролеспроект" през 2017 г., сега е показала, че при 103 договори за замяна на земи е получена по-висока стойност от фирмите, като списъкът с тях предстои да бъде публикуван. Предвид, че общият брой на сделките е 132, то това означава близо 80% от всички. Оценените декари са общо 110 хил. дка, като малко над 22 хил. дка от тях влизат в графата непозволена държавна помощ. Така вече е започнало изпращането на уведомителни писма, с които държавата ще си потърси 80 млн. лв., на колкото е оценена разликата между имотите, които държавата е дала на частни лица срещу получените от тях.
Проблемът беше, че държавата се е разделяла с имоти покрай морето, други курорти или големи градове и често е взимала в замяна разпокъсани парцели във вътрешността на страната. През 2010 г., когато на власт бе първото правителство на ГЕРБ, тогавашният земеделски министър Мирослав Найденов оцени заменките като "може би най-големият грабеж на прехода" и дори обяви, че "ако тези земи и гори са били продадени на реални цени, България е можело да плати външния си дълг". Покрай скандалите тогава в публичното пространство се правеха предположения, че заменките са нанесли щети от между 100 и 200 млн. лв. до дори няколко милиарда.

 Тези 103 сделки засягат 478 имота на обща площ малко над 22 хил. дка. Получената в повече стойност от бенефициери се равнява малко над 80 млн. лв.“, допълни още министър Танева. Тя уточни, че Министерството е изпратило уведомителни писма до тях.

Сред фирмите е "Литекс Комерс" АД на бизнесмена Гриша Ганчев. Тя има да връща пари по три заменки.

През 2016 г. Върховният касационен съд окончателно реши дружество "Литекс пропърти" ЕАД, контролирано от Гриша Ганчев, да предаде на държавата владението върху 16 имота - дюни и плажна ивица, в района на Шабла.

За една такава сделка трябва да доплати и "Русалка тур" на Николай Банев.

Припомняме, че срещу бившия областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев, бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев и тогавашния началник на службата по кадастър Костадин Костадинов се водеше дело за заменка на 300 дка държавни гори на дружеството "Русалка тур".

Списъкът със 103 бенефециери, получили неправомерно държавна помощ за горски заменки, може да видите тук.

c