Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Финална фаза на aкция "Зима", проверяват рисковите участъци

На 21 ноември 2019 г. започна третата - финална част от акция "Зима" на "Пътна полиция" - кампанията „Безопасно шофиране през зимата“. Дейностите по през месец ноември са насочени към водачите на моторни превозни средства и целят проверка на техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, както и поведението на водачите, спрямо пешеходците.

През последната част от акция "Зима" е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка, както и осветеността на най-рисковите участъци от уличната мрежа. При установени несъответствия ще се изготвят предписания на отговорните институции.

Наред с обявените, в рамките на акцията ще се провеждат множество специализирани полицейски операции. Ще бъде засилено полицейското присъствие, както в населените места, така и извън тях.

От "Пътно полиция" отново напомнят, че от 15 ноември до 1 март, пътните превозни средства трябва да са подготвени за зимни условия, а дълбочината на протектора на гумите да не е по-малка или равна на 4 мм. Забранено е използването на гуми с шипове.

Стартира акция „Зима“ за област Добрич

Няколко съвета от КАТ за безопасно движение през зимата:

  • Смени водата с антифриз
  • Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.
  • Провери работи ли парното
  • На път потегляй само с изправни спирачки.
  • Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене
  • Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите
  • Провери оборудването на 3 и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка
  • Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112

Източник: МВР / снимка: Express.co.uk

c