Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Впечатляващи отзиви на Международния фестивал I. D. Chirescu за дамска формация от Добрич

Добричката дамска хорова формация "Мистика" се завърна от запомнящо се участие в Международния хоров фестивал на името на I. D. Chirescu, който се проведе на 16 и 17 ноември т.г., в гр. Черна вода, Румъния. 38-ото поред двудневно издание на Фестивала събра хорове от Черна вода, Тополовени, Констанца, Плоещ, Питещ, Браила, Рим, Букурещ, Калараш и българските представители от добричката формация "Мистика".

Първото концертно участие на дамска формация "Мистика" се състоя в Дома на културата. Там, хористките изпълниха обработки на български фолклор и румънска песен. Вторият концерт бе в градската църква "Константин и Елена", където добричкият хор представи програма с изцяло ортодоксална музика.

Изключително висока е била оценката за състава, дадена от компетентното жури, и най-вече от нестихващите аплодисменти на публиката, сподели след завръщането си Росица Дурмушлийска - диригент на дамска формация "Мистика". В концертните участия на хора е взела участие и младата добричка флейтистка Маргарита Атанасова, ученичка по флейта на Росица Бояджиева.

"Специални благодарности и на пианистката ни Радостина Гроздева-Кръстева, която с невероятният си професионализъм допринесе за достойното представяне на състава. Благодарност и към всички мои момичета, с които вече 15 години, надграждаме и творим. Благодарност на моята хористка и дясна ръка в организацията Веселина Колева, която беше нашата, блестяща преводачка. И не на последно място, благодаря на организаторите на фестивала Мануел Баланица - диригент на хоровата формация-домакин и на Алина Сава, която бе неотлъчно до нас."

"За нас, това беше едно много емоционално творческо турне, макар и кратко, но изпълнено с нови преживявания, нови приятели и нови покани", обобщи съвместните впечатления на хоровия състав, ръководителката му Росица Дурмушлийска.

c