Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Кампания срещу тютюнопушенето провежда РЗИ в област Добрич

Информационна кампания и мероприятия, насочени към различни възрастови и целеви групи, провежда през целия месец Регионалната здравна инспекция в Добрич по повод Международния ден без тютюнопушене – 21 ноември. Една от проявите е скринигова кампания с изнесен Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене за измерване на въглероден монооксид в издишан въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на активни и пасивни пушачи в Добрич, Каварна, Ген. Тошево и с. Крушари. С ученици от гимназиите се провеждат интерактивни обучения с демонстрация на апарат Smoker lyzer. Те са на тема „Митове и факти за тютюнопушенето. Упражняване на умения за критично мислене и повишаване на вниманието към рисковия фактор тютюнопушене”.

С цел формиране на отрицателно поведение към тютюнопушенето за най-малките са осигурени образователни книжки „Ако животните можеха да говорят…“, „Оцвети и помисли“ и демонстрация с пушещ макет. В общините Генерал Тошево, Крушари, Каварна и Шабла се обучават медицински специалисти от здравните кабинети по прилагане на методи за отказване от употребата на тютюневи изделия с цел изграждане на капацитет и умения за консултиране и подкрепа. Проведена е организационно-методична среща с медицински специалисти от направление Детско и училищно здравеопазване в Добрич с демонстрация на апарат Smoker lyzer и измерване на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на желаещите пасивни и активни пушачи.

От РЗИ в Добрич призовават на 21 ноември всеки пушач да сложи началото на една своя кампания за отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, здравето на своите деца, близки и приятели, които като пасивни пушачи, присъстващи в обкръжението на активния пушач, увреждат в не по-малка степен и своето здраве.

c