Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

20 ноември - Световен ден на правата на детето

"Дете означава всяко човешко същество на възраст под 18 години, освен ако съгласно закона, приложим за детето, пълнолетието настъпва по-рано.“

Днес отбелязваме Световния ден на правата на детето.

На този ден УНИЦЕФ подписва Конвенцията за правата на детето на ООН. Датата се отбелязва във всички страни-членки на общността. 

“Детето… от рождение има право на име, правото да придобие гражданство и доколкото е възможно, правото да познава и да бъде отглеждано от своите родители”.

Според статистически данни към 2015 година България е на първо място по изоставени деца в Европейския съюз. Нежеланите от родителите си деца са били над 2 000, като почти половината от тях са били оставени още след раждането им. Най-честата причина семействата да не искат децата са ранна бременност на майката или ограничени финансови възможности.

След започването на кризата в Сирия една от общностите, които са подложени на най-жесток тормоз, е тази на язидите. Терористите от Ислямска държава хващат деца от общността и ги подлагат на дълго и продължително гладуване, след което ги карат да се бият, за да си спечелят парченце домат.

Други от тези деца попадат в робство. Цената им е 60$ на дете.

Данните са наистина стряскащи. Но все пак остават суха статистика. Много деца не знаят, че днес имат празник. Не знаят, че имат права. Всъщност, не знаят, че са деца, изобщо. И всъщност – никога няма да бъдат такива.

Източник: vesti.bg

c