Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Падна къщата на Йордан Йовков във Варна

Жертва на презастрояването стана къщата във Варна, в която е живял великият писателя Йордан Йовков, пише „Нова Варна”. Тя се намира на ул. “Георги Живков” №11 в центъра на морския град.

Купчини тухли и остатъци от покъщнина е всичко, което е останало от някогашната красива сграда. Единствено табелата с надпис “Тук живя през 1919-20 г. писателят Йордан Йовков и написа повестта си “Жетварят”, поставена от градския народен съвет, пази спомен за отминалите времена.

Къщата не е архитектурна ценност и спокойно отстъпва място за ново строителство, което задушава все повече градовете ни.

Къщата на ул. “Георги Живков” 11 не се стопанисваше доста време. От години там липсваха признаци на живот, дворът – с разпилени всевъзможни предмети от бита и боклуци.

Йордан Йовков (1880-1937) е един от най-четените, най-издаваните и най-превеждани наши писатели. През пролетта на 1919 г. минава тайно тогавашната граница, разделяща България от Румъния, и се установява във Варна. През октомври същата година във Варна се ражда първото и единствено дете на Йордан и Деспина Йовкови – Елка Йовкова.

Семейство Йовкови - Деспина, Елка и Йордан (1924 г.)

Писателят работи във Варненската мъжка гимназия. Напуска града през есента на 1920 г., след като е назначен за редовен сътрудник по печата в Българската легация в Букурещ.

Източник: novavarna.net

c