Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Филмите за една от най-внушителните победи на българския боен дух гостуват в Добрич

Кино-продукцията „Помни войната 1915-1918“ - на Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей, ще бъде представена и за публиката в град Добрич. Автори на документалната филмова поредица са режисьорът Мария Цветкова, сценаристът Радослав Симеонов, операторите - Петър Георгиев и Кирил Бациев, видеомонтажът и музикалното оформление са на Радослав Недялков, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктори са актьорът Пламен Манасиев и Николай Илчев.

На 22 ноември от 18:00 часа, в кино-клуб "Икар" в град Добрич ще бъдат прожектирани филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ - III и IV част от документалната филмова поредица на ВТК „Помни войната 1915-1918“.

Прожекцията ще е с вход свободен, а националното представяне на продукцията се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

"Филмовата поредица увековечава бойната слава на Българската армия през Първата световна война", споделя Радослав Симеонов - главен експерт в Министерство на отбраната (МО) и дългогодишен уредник на Военното гробище в Добрич.

Документалната продукция е вълнуващ разказ за блестящите български победи при Ниш, Вардарска Македония, Косово поле, Криволак, Чеган, Каймакчалан, Тутракан, Добрич, Кубадин, Кенали, Завоя на Черна, Червената стена, Дойран и др.

В третият филм от поредицата - „Леринската операция и Каймакчалан“, се разказва за себеотрицанието и храбростта на българските офицери и войници в тези битки. През август 1916 г. Първа Българска армия настъпва срещу съглашенските войски към Лерин и Островското езеро, за да извоюва свобода за поробените българи в Егейска Македония и след яростни боеве достига непристъпните Чегански върхове. След прекратяването на настъплението 11-и пехотен Сливенски полк започва кървавата битка на връх Каймакчалан със сръбските дивизии и пише едни от най-славните страници от военната история на България.

Четвъртият филм от продукцията - „Тутраканската епопея“, пресъздава събитията, свързани с една от най-внушителните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Само за 33 часа Тутраканската крепост, считана за непревземаема и наричана гордо от румънското командване „Вердюн на Балканите“, капитулира пред самоотвержения щурм на българския войник. Това е вълнуващ киноразказ за героизма и трагизма, за паметта и историята, която трябва да помним.

В двете части от документалната поредица, които ще бъдат показани в Добрич, участват историците акад. Георги Марков, Радослав Симеонов, Петър Бойчев, вицеадмирал Пламен Манушев, Красимир Узунов - автор на книгата „Каймакъ - Чаланъ“, както и наследници на загинали български герои на фронта, сред които бригаден генерал Явор Матеев, проф. д-р Иван Гаврилов и др.

При създаването на филмите от поредицата са използвани архивни документи и фотографии от Националния военноисторически музей, Държавния военноисторически архив – Велико Търново, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г.С.Раковски”, Ведомствен архив на МО, Регионалните исторически музеи в Кюстендил, Благоевград, Добрич, Силистра, Тутракан, Сливен, Ямбол и др.

c