Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Вълнуваща среща събра недоносени деца от област Добрич и ангелите им

Вълнуващо събитие събра за пета поредна година в Отделението по неонатология на болницата в Добрич недоносени деца, техните родители и работещи в болничното звено, полагали за тях денонощни грижи. Сред гостите бяха изпълнителният директор на МБАЛ д-р Светозар Байчев, началникът на АГ-отделение д-р Ивайло Петев, бизнесменът Иво Пенчев, кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров, който бе в качеството си на родител и на човек, помагал многократно на болничното звено.

Началникът на Отделението по неонатология д-р Йовка Тихонова представи екипа, който се грижи от сърце и душа за най-малките пациенти на болницата. Пред журналисти тя сподели, че отделението разполага с достатъчно кувьози, високотехнологични дихателни апарати и всякаква модерна апаратура, необходимо за спасяването на децата. По думите й макар и с недостатъчен медицински персонал, екипът се справя и си върши работата професионално и качествено. Според д-р Тихонова факторите, които водят до недоносеност, са комплексни. От една страна, това е възрастта, в която раждат майките, вече се приема за нормално тя да е 30 години, от друга страна - заболявания на бременната, социални, икономически фактори, сподели лекарят. „Няма нищо по-зареждащо за работещите в отделението да видят плодовете на своя труд. Защото не е важно децата само да оцеляват, а да оцеляват с добро качество на живот”, посочи д-р Тихонова.

Благодарности за грижите, които колегите им полагат за общите пациенти, изказа д-р Ивайло Петев. Те ни направиха много, много смели, защото знаем, че деца, родени с изключително ниско тегло, родени много рано, ще могат да бъдат отгледани с голям успех, посочи началникът на АГ-отделение.

Поздрав към работещите в болничното звено и родителите на недоносени деца отправи д-р Светозар Байчев. Той сподели, че Отделението по неонатология е добре оборудвано, разполага с модерна апаратура, за да може роденият живот да получи качествена медицинска грижа и да му се дават всички възможности да се развие физически и психически в пълен размер.

„Искам да поздравя родителите за тяхната вътрешна устойчивост, кураж и себеотрицание, защото това не всеки би го преживял – сподели главната сестра Милена Иванова. - Искам да поздравя малките бойци за техния отложен старт, който не е бил най-добрият, не е бил летящ”. Тя поздрави колегите си за себеотрицанието им. Те никога не казват: „Аз отивам на работа”, за тях това е мисия, допълни Иванова.

„Освен да изкажем благодарност, няма какво друго да споделим. Много е голям проблемът с недоносените деца. Много е трудно и тежко и тези хора, които помагат, са наистина ангели”, каза развълнуван Станислав Димитров. Той и съпругата му Боряна са родители на едногодишните близначета Симеон и Борис, родени в седмия месец, със сравнително добро тегло - 2 400 грама. И двамата развиха много тежка пневмония още първия ден след раждането, престояха по един месец в ковьоз, разказа през сълзи майката.

По време на милата среща присъстващите деца бяха зарадвани с подаръци от „Хиполенд”, предоставени от Иво Пенчев.

В момента в Отделението по неонатология на болницата в Добрич грижи се полагат за 18 деца, между тях няма такива с тежка степен на недоносеност. Най-малкият пациент е с тегло 1 800 грама, роден е в Каварна.

c