Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

РЗИ-Добрич: Времето е подходящо за ваксини, атакуват ни 4 грипни вируса

Времето е подходящо за поставяне на противогрипни ваксини, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. По думите й има възможност хората да се ваксинират и в следващите три седмици организмът да си изгради имунитет. От другата страна времето е топло, а и заболяемостта от Грип и Остри респираторни заболявания /ОРЗ/ е все още ниска.

Тази зима ще ни атакуват четири грипни вируса. Това са "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет", първите два от тях са тип А, а другите - от тип В. Препоръчаният от СЗО състав на четиривалентните грипни ваксини за северното полукълбо за сезон 2019/ 2020  г. включва четирите грипни вируса, а тривалентната – само един от група В – „Колорадо”.

Желателно е ваксини да си поставят хората с хронични сърдечно-съдови и белодробни заболявания, с ендокринни заболявания, особено с диабет, както и с болести, придобити поради компрометиран имунитет, обясни д-р Ангелова. Препоръчително е да се ваксинират и децата и за възрастните над 65-годишна възраст.

В област Добрич в аптеките има достатъчно ваксини, сподели директорът на РЗИ. По думите й аптеките са оперативни – ако днес липсва дадена ваксина, могат да я доставят бързо, на следващия ден. Повечето от тях обаче се въздържат да зареждат големи количества, защото ваксините са сезон за сезон. „Важно е да се знае, че ако на някого му е останала ваксина от м. г., тази година няма как да я сложи, защото щамовете са други. Аптеките ако не ги продадат те остават за тях и това е икономическа загуба”, обясни д-р Ангелова. Тя допълни, че ваксините се поставят при личния лекар.

Данните за област Добрич сочат, че за периода от 11 до 17 ноември заболяемостта от Грип и ОРЗ е 82.54 на 10 000 души. Най-уязвими са децата на възраст до 4 години.

c