Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Отпускат до 150 000 лв на фирма, да създаде кът за децата на работещите

15 милиона лева от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат насочени от държавния бюджет, от началото на 2020 година, за обособяването на „Детски кътове“. "Това е допълнителна социална придобивка за работещи семейства с пари от държавата", заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на семинар в Боровец.

Услугата ще е почасова - до 4 часа, а не целодневна. Новата схема е насочена към семействата с малки деца и предвижда да се осъществи в големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от семейството.

За създаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева. Изискването е детегледачките да се наемат от бюрата по труда, уточни Русинова. „Ще дадем възможност на един работодател да обособи средства, да се обособи помещение и да се организира кът за гледане на децата на служители“, добави тя. Средствата са предвидени да стигнат за около 200 предприятия/фирми - без значение дали са частни или държавни. Експертите са изчислили, че около 2000 души пък ще бъдат ангажирани на работа като детегледачи.

Заплатите на детегледачите (средна брутна за сектор социални дейности работна заплата) ще бъдат поети от държавния бюджет, като няма да има ограничение във възрастта, разясниха още от социалното министерство. Ако фирмите, кандидатстващи по Проекта, са в близост, биха могли да се обединят и да наемат помещение, което да ползват заедно, коментираха експертите.

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да се стимулира завръщането на българи от чужбина. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи. Пакетите от услуги ще включват поемане на разходите за наем, за детегледачи - до записване на децата в ясла или градина, както и финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение. Държавата ще отпуска на семействата за тези услуги до 1200 лв. месечно в рамките на една година.

Няма да има ограничение по отношение на това дали нашенците сами са намерили работа или чрез програма на МТСП, необходимо е само да покажат документ (трудов договор), както и да докажат, че се завръщат от чужбина и да не са на повече от 54 години. От януари 2020 година младите семейства ще могат да се възползват от този пакет, като първият кариерен форум ще се проведе на 27 февруари 2020 във Виена. Предвидено е, Програмата да обхване общо около 350 семейства.

Източник: monitor.bg

Снимките са илюстративни

c