Общество

16 ноември – Световен ден за толерантност

16 ноември – Световният ден на толерантността, е учреден от Организацията на обединените нации /ООН/ през 1996 г. Тази ценност на глобалното общество е заложена в самата Харта на човешките права и е една от основополагащите за съюза.

Мнозина считат, че в съвременното общество толерантността изживява огромна криза. Заради глобалните политически противоречия, военните конфликти и социални причини, милиони хора са принудени да напускат домовете си в търсенето на по-добър живот. Според Конвенцията за човешките права, всички хора имат право на свободен и достоен живот, а също и право на свободно придвижване избирайки къде да живеят.

Отвъд писаните правила, събитийност и пламенните речи, толерантността се заключава в един от най-личните човешки актове – взаимното уважение и отношение. Като поведение, толерантността включва и това – да оставиш на останалите същото право, което изискваш за себе си – да бъдеш приеман като човек със своята позиция, изслушван и допуснат в обществото такъв какъвто си.

Множество примери от историята ни учат как там където не е замесена политиката, хора от различни етноси, религия, социален статус, живеят врата до врата и най-вече – живеят заедно. Заедно отбелязват празниците си, уважават традициите си и не на последно място – с поведението си показват, че останалите са също толкова важни, колкото и най-близките.

Нека не губим критичното си мислене, повлияни от речи на омразата. Нека виждаме и приемаме точно човека срещу нас – такъв какъвто е. Нека не облъчваме децата да мразят различните от тях. Защото не всички сме еднакви, но всички сме равни. И всички споделяме един общ дом – Земята.

Източници: hera.bg / un.org

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *