Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Филм за агресията по пътищата прожектираха пред ученици от Добрич

С прожекция на филм ученици от Добрич отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, съобщават от Общината. Инициативата бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център. Пред учениците от ХІ-те  и ХІІ-те класове на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина бе прожектирана втората част на филма „Умирай лесно”.

Продуцент и сценарист на 45-минутната лента е Емилия Антова – журналист в програма „Хоризонт” на БНР. Филмът е предупреждение за един от най-важните проблеми на деня – насилието и агресията по пътищата, като фактори за рисково наркоманно поведение, както и жестоките последствия от катастрофи с млади хора.

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия.

Всяка година вследствие  на пътнотранспортни произшествия загиват и биват тежко наранявани и трайно инвалидизирани деца, младежи и пълнолетни.

Част от катастрофите са в следствие употреба на алкохол и наркотични вещества и много от тези катастрофи са били предотвратими.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден на размисъл за осъзнаване на необходимостта на ново отношение и култура на поведението на участниците в движението по пътищата, като част от големия проблем – култура на здравословен начин на живот.

c