Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Възстановяват закрития басейн в болница „Тузлата” край Балчик

Започна възстановяването на съществуващия закрит вътрешен басейн в Специализираната болница за рехабилитация „Тузлата” край Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич управителят й д-р Камелия Кирчева. Ремонтът е залегнал в Инвестиционната програма на лечебното заведение. Той е за около 50 000 лева и е изцяло със собствени приходи на болницата. Благодарение на добрата организация на работа и приходите, които успяхме да получим през тази година, ще можем да извършим плануваната инвестиция, посочи д-р Кирчева.

Ремонтните дейности са стартирали през октомври. Подменя се дограмата, възстановяват се подовите настилки, облицовките на стените, прави се покритие на басейна. Водното съоръжение не функционира поне от 20-ина години. „Беше в много окаяно състояние, с изпочупени прозорци, напукани фаянсови плочки, с които басейнът е облицован, някои липсваха. Подовото покритие също беше натрошено. Не можеше по никакъв начин да бъде използван”, разказа управителят на лечебното заведение. Тя сподели, че ръководството отдавна имало желание да го възстанови, но през последните години силите и средствата са били вложени в обновяването на легловата база.

Надявам се от следващата година да можем да предлагаме една нова медицинска услуга – подводна гимнастика, каза д-р Кирчева. По думите й така СБР „Тузлата” ще станем по-конкурентноспособна спрямо останалите лечебни заведения и болници за рехабилитация. Тя уточни, че басейнът не е плувен, ще бъде използван по-скоро за рехабилитация, за раздвижване.

Три нови медицински апарата ще закупи рехабилитационната болница край Балчик. Единият е комбиниран, с него ще се провежда рехабилитация с различни токове – средночестотни, високочестотни, с ултразвук, с вакуум. „Тъй като сме достатъчно натоварени, закупените през последните 5-6 години апарати не достигат”, обясни д-р Кирчева. Вторият апарат е за лимфен дренаж, 12-канален. В момента лечебното заведение разполага с такъв, но само 4-канален. „С новия ще имаме възможност за по-качествена услуга. Ще могат и двата апарата да се използват, това е една много търсена и ефикасна апаратура”, обясни лекарят. Третата придобивка ще е уред за раздвижване. Под ръководството на кинезитерапевт или рехабилитатор на него ще се извършват определен вид движения.

СБР „Тузлата” ще работи до 20 декември. Ще приема първите си пациенти за следващата година от 6 януари, записванията започват от утре – 15 ноември.

c