Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ученици от област Добрич могат да са част от конкурса „Посланици на здравето”

Национален ученически конкурс на тема „Посланици на здравето” обяви Министерството на здравеопазването. Той се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК), Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Световната здравна организация (СЗО) за България, Българския младежки Червен кръст (БМЧК) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).

Националният конкурс започна от 8 ноември 2019 г. и продължава до 10 май 2020 г. Той ще се проведе в три възрастови категории: 1-4 клас; 5-7 клас и 8-12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от 1 до 12 клас от цялата страна. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.

Конкурсът ще протече в две фази. В рамките на първата фаза (8 ноември – 20 декември 2019 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят до Министерството на здравеопазването своите проекти в следните области: Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и Здравословно хранене и физическа активност.

През втората фаза, 27 декември 2019 г – 10 май 2020 г., ще се осъществи реализацията на проектите и тяхното отчитане. Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази.

Експертна комисия с участието на представители на МЗ и всички партньори ще извърши класирането на участниците до 25 май 2020 г., след което резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на министерствата, СЗО за България, БМЧК и ПЕКБ. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през юни 2020 г.

Новото в регламента на конкурса тази година е, че към партниращите организации са се присъединили СЗО за България и БМЧК. Всяка от институциите-партньори номинира и осигурява предметни награди по 12 проекта, както следва: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място, по 3 проекта във всяка от възрастова категория (1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас); 3 проекта, класирани за поощрителни награди, по една за всяка възрастова категория. МЗ, СЗО за България, БМЧК и ПЕКБ осигуряват и по една предметна награда в категорията „Специални постижения в областта на опазване на здравето“.

Пълна информация за  конкурса, регламента и  формулярите за кандидатстване може да откриете на  интернет-страницата на РЗИ-Добрич -  http://www.rzi-dobrich.org, в рубриката „Актуално – Информационен бюлетин”.

c