Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

125 години от основаването си чества читалище „Зора” в Шабла

125 години от основаването на Народно читалище „Зора 1894“ бяха отбелязани днес. Празникът започна с ритуално „Хоро на мегдана”.

Сред присъстващите на отбелязването на годишнината бяха кметът на Шабла Мариян Жечев, самодейци, жители и гости на града. Читалищният секретар Георги Стефанов ги приветства и разказа за основателите на НЧ “Зора 1894“. Преди началото на програмата бивши и настоящи читалищни дейци, ученици от СУ „Асен Златаров“ и граждани поднесоха цветя на паметната плоча на първото читалище.

Изпълнени бяха добруджански хора, в тях се представиха и танцуващи в клубовете за народни танци в община Шабла. На „мегдана“ пред читалището на голямото хоро се хванаха и учениците от начална степен, водени от своите учители. Малките танцьори показаха завидни умения и обичта си към българските народни хора.

НЧ „Зора“ е основано на 14 ноември 1894 година в село Шабла по инициатива на Петър Стойков, Димитър Вълканов, Тодор Димитров, Добри Панев, Илия Вълчев, Стоян Димитров, Спиро Петров, Димитър Петров, Никола Диков, Янаки Трайков, Марчо Колев и Кольо Марчев. За членове се записват общо 30 жители на селото. За пръв председател е избран Димитър Вълканов. Създаден е устав, според който читалището ще постигне целта си чрез библиотека, сказки и театрални представления.

Още през първите години от създаването си НЧ „Зора“ се превръща в средище на оживен обществено-политически и културен живот.

c