Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Започна втора част от акция "Зима" в област Добрич

В ход е втората част от ежегодната акция “Зима” - на служба “Пътна полиция”, която продължава до 30 ноември. Кампанията е озаглавена „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и започна на 11 ноември, като ще продължи до 20 ноември 2019 г. Проверките на служителите ще са насочени към пешеходците и поведението на водачите, спрямо пешеходците. В периода ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците от страна на водачите на автомобили. От МВР напомнят, че при констатирани нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание ще се обръща на пешеходците, движещи се в тъмната част на денонощието, особено извън населени места.

Припомняме, че независимо от по-високите температури в момента, от 15 ноември влиза в сила изискването автомобилите и превозните средства да са подготвени за движение със зимни гуми, чиято дълбочина на протектора да е не по-малка или равна на 4 мм. Изискването за използването на зимни гуми ще е в сила до 1 март 2020 година. Забранена е употребата на гуми с шипове.

В последната част от месеца ще се проведе третата кампания – „Безопасно шофиране през зимата“. Нейната насоченост ще е с акцент към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г.  В рамките на акцията са предвидени множество специализирани полицейски операции и засилено полицейско присъствие, както в населените, така и извън тях.

През миналогодишния есенно-зимен период – от 1 ноември 2018 година до 31 март 2019-а, на територията на област Добрич са настъпили 118 пътно-транспортни произшествия с щети по автомобилите, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция” при Областната дирекция на МВР Жулиян Минев. Те са с 54 по-малко в сравнение със същия период на 2017/ 2018 година. Тежките катастрофи през миналата зима са 25, с 13 по-малко от предходната, с трима загинали, с двама по-малко. Намаление има и при ранените – през предния есенно-зимен сезон те са 31, с 14 по-малко от предходния през 2017/ 2018 година.

Независимо от обявените теми на тазгодишните кампании, при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място, предупредиха от “Пътна полиция”. В този период е предвидено да се извърши и оглед на състоянието на пътните настилки, пътната маркировка, както и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност. При установени нередности, ще се изготвят предписания за фирмите, ангажирани с поддръжката им.

От МВР припомниха едно от важните правила, че при попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация, трябва да се сигнализира на телефон 112!

c