Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Образуваха дело по жалба срещу решение на ОИК в Ген. Тошево

Административният съд в Добрич образува дело по жалба на Местна коалиция ПП „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/ в Генерал Тошево срещу решение на Общинската избирателна комисия относно обявяване резултатите от гласуването за общински съветници на местните избори, проведени на 27 октомври.

С жалбата се настоява, че решението е незаконосъобразно, тъй като с него са разпределени само три мандата на общински съветници от коалицията вместо полагащите се четири. Твърди се, че до този резултат се е стигнало заради грешки в отчитането на действителните бюлетини за недействителни в официалните протоколи на СИК. Според жалбата нарушенията са довели до неправилно определяне на общинската избирателна квота, а оттам до неправилно разпределение на мандати, включително и по отношение кандидатите за общински съветници на МК ПП „Никола Петков“ /Земеделски народен съюз/.

На следващо място се твърди, че са налице изключително голям брой поправки в протоколите за изборните резултати на СИК, неизвършени по реда на Изборния кодекс, като същевременно са отразени брой нула поправки.

Жалбоподателят иска да бъде обявен изборът за общински съветници за недействителен, като бъде върната преписката на ОИК-Генерал Тошево за постановяване на ново решение за определяне на общинската избирателна квота и разпределението на мандатите.

c