Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Екип на гимназия от Добрич с работна визита в Истанбул

От седемдневна визита в Търговската гимназия SULTANANMET SUPHI PASA MESLEKI ve TEKNIK ANADOLU LISESI в гр. Истанбул, Турция се завърна училищния екип от ученици и учители от ФСГ "Васил Левски" гр. Добрич. Работната среща, която проведоха добричките представители, е част от Програма Еразъм +, съобщиха от ръководството на образователното заведение.

Пет са държавите, които ще работят заедно в продължение на две години - Турция, Испания. Италия, Румъния и България. Дейностите по проекта са свързани с основната тема, която е "Заедно срещу дискриминацията". Представители на училището бяха Йозленч, Сияна, Данчо, Теодор и Йордан - ученици от 10 клас, директорът на гимназията инж. Ангел Христов, учител по философия и психолог в гимназията Десислава Кирова и Радостина Кръстева - учител по английски език. Координатор на проекта за България е зам.-директорът на гимназията Минка Господинова.

Ето какво споделиха участниците след завръщането си в България:

Програмата на домакините бе изключително богата и разнообразна и включваше посещение на Инспектората по образование, работни срещи в училище, анализ на анкети и проблеми, свързани с тормоза в училище, запознаване с културата, традициите, обичаите, историческите забележителности и др.

Учениците от петте държави представиха презентации на училището, града и държавата си. След оспорвано и забавно състезание бе избрано и лого на проекта. Всички ученици рисуваха върху стената на училището, като за целта бе поканен известен турски художник. Посетиха музея на слепите и глухите, където бяха поставени на тяхно място под формата на различни ситуации, в които трябва да се справят като хората в неравностойно положение.

На тази първа среща по проекта се работи по актуални проблеми като тормоза и насилието в училище. Предварително във всяко едно училище беше проведена анонимна анкета и резултатите бяха обобщени и анализирани. Бе установено, че проблемите в различните държави са подобни и заедно ще се справим много по-ефективно. Културната програма включваше посещения на величествени исторически места като църквата Света София, дворецът Топкапъ, разходка с ферибот по Босфора и др.

Учениците излязоха извън класната стая, общуваха и се забавляваха заедно без значение от каква националност и религия са. Установиха, че ги вълнуват подобни проблеми и имат много общи интереси.Те бяха настанени в семейства домакини. Гостоприемството и топлината, с която бяха посрещнати от местните надмина очакванията на всички. Турските семейства обгрижваха нашите ученици ги обсипаха с подаръци и внимание. През цялото време бяха неразделни, учиха, рисуваха, забавляваха се и бяха заедно до момента, в който автобуса тръгна за България. Раздялата бе много емоционална и си обещаха, че ще се видят пак в България.  Децата от ФСГ "Васил Левски"споделиха, че са щастливи, че са имали възможност да са част от това приключение, да разчупят предразсъдъците, да намерят приятели и да са по-толерантни.

Следващата среща ще се проведе през месец март 2020 година, когато домакин ще бъде Испания. Участниците ще посетят България през октомври 2020, а основната тема ще бъде превенцията на тормоза и дискриминацията.

c