Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Рекорд: Осми мандат започва кметицата на Царевец, в селото я наричат Майка

В осми мандат встъпва кметицата на добричкото село Царевец Маргарита Стоянова. Днес тя отново ще положи клетва на тържественото първо заседание на новоизбрания Общински съвет на Община Добричка. Стоянова е най-дълго управлявалият кмет в Добричка област в годините на демокрацията. През 2017-а е удостоена с приз на Националното сдружение на общините в Република България именно за най-многомандатен кмет на областта.

На последните избори за местна власт Маргарита Стоянова е един от деветимата кандидати в област Добрич, който е избран още преди изборния ден – тя е единствен претендент за кмет на Царевец. Споделя, че имало девет партии и коалиции, заявили пред Общинската избирателна комисия на Община Добричка, че ще издигнат кандидати. В крайна сметка се оказва сама. На въпрос на Про Нюз Добрич защо се е стигнало до тази ситуация, отговаря: „Може би защото всички са разбрали, че този мандат за мен ще е последен, тъй като ми предстои пенсиониране. Аз заявих, че съм решила да отстъпя възможността на по-младите хора да работят”.

И въпреки че кандидатът за кмет на село Царевец е един и може да бъде избран само с един глас, от 335 избиратели в селото до урните отиват 176 души. Кметицата споделя, че макар и избирателите да са 335, в село Царевец живеят над 700 души, но не всички са с регистрация. Има англичани, белгийци, руснаци, преди време - дори и индийци.

Маргарита Стоянова започва работа в село Царевец през 1985 година като секретар на кметството. След две години кметът Христо Костов се пенсионира и тя е назначена за временно изпълняваща длъжността. И от 1988 година, когато е 30-годишна, е кмет на селото. Винаги е била издигана от БСП.

„Много е трудно да работиш като кмет на населено място, защото отговаряш за абсолютно всичко - споделя Маргарита Стоянова. - Един вид това е моето второ семейство. Ти се занимаваш с проблемите на всеки един от жителите и живеещите в селото. Ти решаваш проблемите им”.

Кметицата разказва, че в първите й мандати времената са били много по-спокойни. „Когато кметът се появеше в центъра на селото или между жителите, имаше дисциплина, отговорност, уважение. Друго беше отношението”, откровена е тя. По думите й сега, в годините на демокрацията, много трудно се работи със самите хора, станали са доста капризни. Маргарита Стоянова посочва, че голямо влияние оказват безработицата и безпаричието. По думите й, в село Царевец има доста хора, които са без доходи, болни, не могат да си закупят лекарствата, да заплатят тока си, не могат да си набавят нещата от първа необходимост. Всички те отиват при нея, кметицата, споделят и молят да им помогне.

На въпроса ни за разликата в предизборните кампании в началото на кметуването й и сега Маргарита Стоянова се усмихва. „Първо, не мога да кажа на 100 процента, че сега се купуват гласове, защото аз специално не съм виждала. Просто съм чувала много приказки в пространството”, споделя кметицата на Царевец. Но е категорична, че в началото на мандатите й не е имало нито купуване на гласове, нито някакво убеждаване на хората за плащане, нито изливането на куп неприятни неща срещу човека, който се явява на избори. „Хората станаха много различни, и кампаниите са различни, и от година на година по-трудно става”, споделя кметицата.

Винаги съм мечтала да се оценяват личностите, а не партиите. Защото за мен е много важно какъв ще бъде човекът, с когото ще се работи, категорична е Маргарита Стоянова. Но допълва, че в Царевец оценяват и нея, и БСП. Защото 27 души от селото членуват в левицата – на възраст от 25 до 80 години.

„Винаги съм казвала, че не може всеки човек, който реши, да бъде кандидат за кмет. Трябва добре да си направи сметката дали мястото му е там”, споделя кметицата. На въпрос на Про Нюз Добрич кои качества смята, че съселяните й ценят, защо според нея я харесват, въобще не се замисля. И отговаря така: „Защото страшно много им помагам, почти на никого не съм отказвала. Принципна съм. Добра. Добра, но много принципна. Откровена с тях, много честна в отношенията си. И те винаги приемат критиката, която аз им отправям, без обида. Защото знаят, че не го казвам с лош умисъл. А защото искам да им помогна. Защото трябва да си вземат забележка и да не го повтарят. Независимо от това дали са употребили малко повече алкохол, дали се държат неприлично със семейството си, дали изпадат в ситуацията 5 лева да имат и да отидат и да ги проиграят на комар. Аз водя открити разговори с тях, те проявяват разбиране и това им помага. Много от тях ми казват Майко, втората ми Майка. Наскоро почина жител на селото, може би 7-8 години по-голям от мен. Той винаги, когато ме видеше, ми казваше Моята Майка”.

Кой мандат е бил най-трудният е логичният въпрос, който задаваме на Маргарита Стоянова. „Началото на предния”, споделя тя. И обяснява, че това е мандатът, преди който дългогодишният кмет на Община Добричка Петко Петков се е оттеглил от властта. „По принцип мандатите не са ми били никога трудни. Но преходът, раздялата в Петко Петков… Макар че прекрасно се познавах и с Тошко Петков и съм работила с него, доста време съм се замисляла как и какво ще бъде когато Петко Петков се пенсионира и не е кмет на общината. Мандатът си мина нормално”, е заключението на кметицата на Царевец.

Най-трудно ми беше когато започнах да строя църквата, споделя Маргарита Стоянова. Първата копка е направена през 2006 година, а православният храм официално е открит през 2018 година. Продължи 12 години, защото го строихме със собствени средства и спонсори, а струва 120 000 лева, посочва кметицата. Община Добричка помага две години с общо  23 000 лева – средства в размер на 30 процента, които се полагат на Царевец от наеми и продажби. Голяма помощ при обзавеждането оказва Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

За този, осми мандат, кметицата на Царевец си е поставила три задачи. Първата е да довърши асфалтирането на улиците. Втората задача е да изгради детска площадка в селото. Маргарита Стоянова споделя, че през лятото децата в Царевец много се увеличават. Третата й задача е да довърши видеонаблюдението, в момента има поставени три камери, иска да бъдат монтирани още шест. През предния, седми мандат, кметицата е осигурила за селото си 184 074 лева.

„Единственото, което най-много ме притеснява в момента в Царевец, е безработицата, това, че не мога да осигурявам работа на хората”, не крие тревогата си Маргарита Стоянова. По думите й 80 процента от младите в населеното място са безработни. Безкрайно е благодарна на семейство, което е дошло в селото и се занимава с разсад на лавандула и отглеждане на зеленчуци и наема хора на работа и така те се изхранват.

„На кметовете, първи мандат, пожелавам първо успех – отправя послание Маргарита Стоянова в отговор на въпрос какво ще пожелае на новоизбраните си колеги. - Ще им кажа, че никак не е трудно това, което започват като начинание. Но трябва да бъдат много уверени, силни, смели. И първото нещо, което трябва да направят, е да ударят много яко на бюрото, за да тръгне работата. А не да се огъват и да чакат някой да я върши. Споделям го на базата на моя 35-годишен опит като кмет на Царевец и на многото си години. Надявам се – и на натрупаната си мъдрост”.

„Израснала съм в Царевец. Почти целият ми живот е преминал тук. Жителите на селото са моето семейство. Обичам ги” – така приключва откровената изповед на Маргарита Стоянова.

c