Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова от БСП е новият председател на Общинския съвет в Добрич

Областният и общински лидер на БСП Мая Димитрова бе избрана за председател на Общинския съвет на Добрич. За нея гласуваха 24 от общинските съветници, другият кандидат Милко Пенчев от НФСБ получи 16 гласа, имаше един недействителен. За първи път от началото на века ОбС в Добрич се оглавява от представител на БСП. По професия Мая Димитрова е адвокат, общински съветник е трети мандат.

„Убедена съм, че заедно като общински съветници, избрани от гражданите на Добрич, ще работим за града ни, за това в него да има млади хора, усмихнати лица, ще работим за бъдещето на Добрич - каза Мая Димитрова. - Съзнавам, че с избирането ми за председател на ОбС поемам огромна отговорност. Сигурна съм, че с диалогичност, с конструктивни решения всички общински съветници ще работим за града ни”. Новият председател пожела на кмета Йордан Йорданов и екипа му ползотворна работа с новия ОбС, а на съветниците - здраве и успешен мандат.

Бившият председател на ОбС Иво Пенчев приветства новоизбрания Мая Димитрова. „По силата на новото мнозинство на ОбС Вие сте неговия водач – заяви той. – От опит Ви казвам, че този венец е доста тежък. Да балансираш между политическия интерес на 6 партии не е лесно, но пък е предизвикателно”. Иво Пенчев пожела на новия председател на ОбС да е уверена в себе си, да води собствена политика, да не става ничия патерица и да намери баланса между общинските съветници без да ги дели на леви и десни. Той направи символичен подарък на Мая Димитрова – бронзова скулптура на Темида с превръзка на очите, символ на безпристрастието, с везна в дясната ръка и с двуостър меч в лявата. „На везните на политическото правосъдие претегляйте постъпките на съветниците. Мечът е символ на духовната сила, която Вие имате, за да внасяте между нас хармония и баланс”, каза още Иво Пенчев и пожела успех на новия председател на ОбС. 

„Г-жо Димитрова, Вие днес бяхте избрана за председател. Искам да Ви напомня, че Вие сте първа сред равни, да не го забравяте”, заяви общинският съветник Нивелин Радичков от Местна коалиция ДБГ. Той пожела на Мая Димитрова да е равно отдалечена от всички, да потисне политическите си пристрастия в името на Добрич.

„Ние, съветниците от ВМРО, ще следваме нашите идеали, нашите ценности както до сега”, заяви Тихомир Маринов. Той посочи, че ще подкрепят всички добри идеи, независимо от кого се предлагат. Ще работим за решаването на демографския проблем и за младите хора в Добрич, каза още Маринов.

В точка „Други” на заседанието бе избрана 7-членна временна комисия с председател Мая Димитрова, която да подготви проект за Правилник за организация и дейността на Общинския съвет на Добрич, неговите комисии и взаимодействието му с Общинската администрация.

c