Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Днес бе първото заседание по делото за отвлечената и държана в плен Виктория от Добрич

Днес в Окръжния съд в Добрич бе първото разпоредително заседание по делото за отвлечената и държана 20 дни в плен 18-годишна Виктория от Добрич, научи Про Нюз Добрич.  

Припомняме, че момичето бе отвлечено от Мирослав Дяков, на 32 години, през юли миналата година. Той я държал в дома си и се гаврил с нея, биел я и гасил цигари по лицето й. Държал момичето постоянно дрогирано, без храна и вода. Когато Виктория бе отведена в болницата в Добрич лекари с над 20 години стаж споделиха, че не са виждали такова нещо. Девойката била обезобразена от боя, измършавяла, със сивопепеляв цвят на кожата, на ръба на живота. Била толкова наплашена, че при всеки опит да бъде докосната, подскачала от страх.

Както Про Нюз Добрич писа, срещу обвиняемия Мирослав Дяков са повдигнати три обвинения. Първото е за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – канабис, при условията на продължаващо престъпление. Второто обвинение е, че в продължение на 20 денонощия противозаконно е лишил от свобода момичето, като го е държал против волята му в обитавания от него апартамент в Добрич. Третото обвинение е, че за същия период от време е причинил на похитената средна телесна повреда, изразяваща се в причиняване на тежък анемичен синдром, който е представлявал разстройство на здравето и временна опасност за живота й.

За първото обвинение – за държане с цел разпространение на наркотични вещества, Мариян Дяков може да получи от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 20 000 лева, съобщи за Про Нюз Добрич наблюдаващият прокурор. За противозаконното лишаване от свобода на момичето законът предвижда до 6 години затвор, за причиняване на средна телесна повреда – също до 6 години. „Средната телесна повреда се изразява в причиняване на анемия. Обвиняемият е държал момичето жадно и гладно, доказали сме го с обективни данни – кръвни изследвания. Има показатели, които доказват, че то е било на ръба на оцеляването и ако откриването му се е било забавило 24 часа е можело да е късно”, обясни обвинителят. 

Днес съдът констатира, че няма процесуални нарушения, извършени при досъдебното производство, сподели наблюдаващият прокурор. Защитата на подсъдимия е направила изявление, че няма пречка да се проведе съкратено съдебно следствие и че ще признае всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт, както и че ще поиска намаляване на наказанието с една трета. Ако защитата признае тези факти и обстоятелства, на следващото заседание няма да бъдат призовавани свидетели и вещи лица, ще има направо пледоарии, обясни прокурорът.

c