Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Четири дами гостуват с "Чудесна неделя за пикник" в Добрич

Постановката “Чудесна неделя за пикник” от Тенеси Уилямс гостува тази вечер на добричка сцена в Драматичен театър "Йордан Йовков". Постановката е продукция на ДТ “Невена Коканова”- Ямбол. Преводът на текста е дело на проф. Здравко Митков, постановчик е Николай Младенов, а сценографията и костюмите са сътворени от Жанета Иванова.

В един спокоен уикенд четири ексцентрични, забавни и храбри жени пържат пиле, планират пикник до парка Creve Coeur и…се опитват да се справят със самотата и изгубените мечти. Може би това е най-доброто лекарство за разбити сърца. Може би така болката ще утихне и изцелението ще настъпи. Може би… Тенеси Уилямс е известен и с поетичната си чувствителност, и дълбокото си състрадание. В тази пиеса обаче, писана пет години преди да напусне този свят, откриваме голяма доза свеж хумор и оптимизъм, сякаш по-възрастният Уилямс преразглежда младежките си, прекалено сериозни спомени и може би… дори се забавлява

Пиесата разказва за четири чаровни дами. Едната е здраво стъпила на земята, непретенциозна, мечтаеща за щастие и надявайки се да види своя не особено привлекателен, но почтен брат-близнак, оженен за симпатичната й съквартирантка, а тя самата да се посвети на грижи за бъдещите им деца. Втората героиня е типичната млада жена - влюбена в неподходящия красавец, завъртял ума ѝ, изпълнена с илюзии, но притежаваща и човечност. Вместо да се отдаде на мъката от разочарованието, тя прави компромисен избор. Третата героиня е арогантна, егоистична, копнееща за недостъпен лукс, като последно убежище в самоубеждаването ѝ, че тя стои високо над примитивната част от обществото и най-вече – над останалите самотници - стари моми като нея. Въпреки това – безкрайно нещастна в своята самота – нещо, което признава единствено пред себе си. Няма по-самотно нещо от жена вечеряща сама в къщи, но няма и по-унизително от това да си на маса за един в ресторанта, е част от изповедта й, която я обрисува напълно. Четвъртата героиня Софи е самата еманация на оголеното страдание и изолация - полудялото след смъртта на майка си момиче, което намира частична утеха у състрадателната си съседка.

Началото е от 19:00 ч. в Голяма зала на ДТ "Йордан Йовков", а в ролите ще се превъплатят четирите актриси от ямболския театър - Албена Михова, Деси Бакърджиева, Яна Бобева и Петя Бойчева.

c