Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Тервел с награди от фондация „Българска памет”

Три награди завоюваха отбори от СУ „Йордан Йовков” в Тервел при участието си в Международния семинар на фондация “Българска памет” на тема “Европейското, дигитално и устойчиво бъдеще в ръцете на младите”. 25-ото юбилейно издание на ежегодния Есенен семинар на фондацията и д-р Милен Врабевски се проведе в село Кранево.

Групата от Тервел включваше 8 ученици от 9, 10, 11 и 12 клас.

В състезанието за най-добър видеоклип „Младите хора и бъдещето на Европа” екипи на СУ „Йордан Йовков”, в които участваха Виктория Великова и Лина Цветанова, се оказаха най-креативни и успешни и спечелиха втора и трета награда. В тази надпревара бяха представени 17 клипа, отличените са само три. В клиповете на всички класирани на призови места тимове участваха децата от Тервел като герои.

Друг отбор на СУ „Йордан Йовков” спечели второ място в състезание по световна история. В него два тима бяха с равен брой точки и се стигна до дузпи. Участниците от двата отбора бяха наградени с новото издание на „Рибен буквар”.

СУ „Йордан Йовков” вече 10 години е част от семинарите на фондация „Българска памет”. Всяка година на ротационен принцип се избират ученици, които са писали есета по теми, свързани с европейското мислене на младите хора, мястото на младия човек в Европа, дигиталните технологии и екологичното съхранение на планетата.

Тази година децата от Тервел бяха страшно активни и печеливши, участваха във всички мероприятия и дейности в рамките на семинара, сподели ръководителят им Росица Стратиева. Тя посочи, че фондация „Българска памет” се отнася с особено внимание към децата на Тервел.

Есенният международен семинар за 13-а поредна година събра в село Кранево 200 младежи от диаспората ни в Молдова, Украйна, Албания, Сърбия, Р. Северна Македония, както и от региона на Западните Родопи и Тервел. Форумът се осъществява в партньорство с Община Варна, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Ханс Зайдел“.

c