Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Бъдещи предприемачи от 4 континента посетиха „Чудната градина” в Добрич

Приключи първата седмица от международното обучение на тема „Младежко социално предприемачество и социални иновации в гражданския сектор“, което се проведе във Варна и Добрич в рамките на проект “SE-HUB“. Домакини на форума бяха Висше училище по мениджмънт и Международен институт по мениджмънт, а участие в него взеха младежи и младежки организации от 5 държави - България, Мексико, Бразилия, Намибия и Република Южна Африка. Инициативата е подкрепена от програма „Еразъм+“ и обединява усилията на университети и неправителствени организации от три континента.

През изминалата седмица участниците имаха възможност да получат много нови знания и да дискутират добри практики с видни лектори, бяха въвлечени в ролеви игри, демонстрации и атрактивни презентации. Те се срещнаха и обмениха опит по вълнуващите ги теми с експерти, изследователи и практици в областта на социалното предприемачество.

Най-интересни и полезни за гостите бяха посещенията на място за запознаване с работата с реално работещи социални предприятия като „Социалната чайна“ и пекарна „Радост“ във Варна,  „Чудната градина“ в Добрич и др. Участниците споделиха, че са изключително впечатлени от показаните добри практики и социални инициативи, които се случват у нас. Самите те признаха, че при стартиране на социално предприятие това, което движи младите хора, са на първо място добрата идея и ентусиазмът да допринесат за избрана от тях кауза или за решаването на социални проблеми в общността. В хода на реализацията на идеите обаче се оказва, че в някои области наистина има нужда от повече познания и предварителна подготовка, за да може социалното предприятие не само да стартира, но и да продължи да съществува и да е икономически стабилно, ако иска да допринася за инициативите, насочени към групите в неравностойно положение.

Проект “SE-HUB“ се фокусира върху създаване и тестване на именно такива програми и материали за обучение, които да подпомогнат по-ефективното функциониране на социалното предприемачество и да бъдат в полза на нестопанските организации и младите хора, като ги подкрепят в реализацията на техните инициативи.

Освен многото нови идеи и научени уроци през тази седмица, участниците ще отнесат със себе си и прекрасни впечатления от България, изградени нови партньорства и приятелства, както и символични подаръчета под формата на сувенири - ръчно изработени от заетите в българско социално предприятие. Те ще им напомнят за тяхната мисия в подкрепа на хората в неравностойно положение.

През следващата седмица обучението продължава в Гърция, където домакин ще бъде другият европейски партньор в проекта - Social Youth Development Civil Nonprofit Society, Каламата.

c