Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Кога е "циганското лято" и очакваните температури през ноември

През първото десетдневие на последния месец от есента - ноември, температурите в цялата страна ще са по-високи от обичайните, съобщи Красимир Стоев от Националния институт по метеорология и хидрология.

В началото на ноември Слънцето изгрява в 7:00 ч. и залязва в 17:20 ч. Продължителността на деня ще е 10 часа и 20 минути.

В края на месеца изгревът ще е в 7:35 ч. , залезът в 16:55 ч. Продължителността на деня ще намалее до 9 часа и 20 минунти Лунните фази през ноември ще са на:

  • 4 ноември - първа четвърт
  • 12 ноември - пълнолуние
  • 19 ноември – последна четвърт
  • 26 ноември - новолуние

През ноември се очаква динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров да е повишена и времето в страната да е често динамично. Краткотрайното застудяване в началото на месеца ще бъде заменено с повишение на температурите и през първото десетдневие те ще бъдат по-високи от обичайните. Слаби валежи от дъжд ще има в началото и в края на периода.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, като повече ще са през втората половина от месеца. Месечната норма за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м.

Най-ниските температури през месеца ще са в интервала от (- 8 ° до -3 °). По-високи ще се задържат по Черноморието, а най-високите - между 20 и 25°, ще са през първото десетдневие.

През различни периоди, при топли средиземноморски нахлувания температурите през ноември са достигали стойности от порядъка на 27-30˚. Периодите със слънчево и топло време през ноември биват нричани „циганско (сиромашко) лято”. През тази година очакваната ноемврийска средно-месечна температура ще е около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 - 8°, за високите полета – между 3 - 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 - 10°, в планинските райони — от -5° до 3°.

През първата половина от второто десетдневие ще е все още сравнително топло и без валежи. През втората половина от периода температурите значително ще се понижат, ще има и валежи, като на места количествата ще са значителни.

В края на десетдневието в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През третото десетдневие ще преобладава облачно и мъгливо време. Често ще има и валежи.

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. Постепенно, а понякога и рязко, времето през ноември мени своя нрав и подлага на стрес организма. Топлите дрехи и течности компенсират липсата на слънчевата топлина и все по-краткото слънцегреене. Специалистите препоръчват - незапочналите да стимулират имунната си система да предприемат мерки и да подсилят постепенно организма за предстоящото по-студено и ветровито време. Комбинацията между природни добавки и движение е най-добрия лек срещу стреса и т.нар сезонна умора.

c