Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич научиха къде са „мъртвите точки” при управление на камион

50 ученици от ОУ „Хан Аспарух” в Добрич се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата докато са на велосипед. Това стана в рамките на глобалната образователна кампания за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони “Виждам те. Виждаш ме”.  Експертът Мая Василева от РУ на МВР в Каварна представи правилата за велосипедистите.

„Виждам те. Виждаш ме” е част от глобалната инициатива „Спри. Огледай се. Помахай” на Главна дирекция „Национална полиция” съвместно с „Волво груп България” и „Транспрес”.

Организаторите на кампанията съобщават, че всяка година над 1,2 милиона души по света умират в катастрофи на пътя. Това са 3 400 жертви всеки ден. 500 от тях са деца и тийнейджъри на възраст между 5 и 15 години. Ако не се вземат мерки, броят им ще се увеличи с 45% до 2030 година.

Писането на съобщения по време на шофиране увеличава риска от катастрофа 23 пъти. Въпреки че скоростта е по-ниска, при пешеходците и велосипедистите рискът също се увеличава значително, ако пишем или четем съобщения докато вървим или караме колело.

Според световната статистика, 90% от всички инциденти на пътя се дължат на човешкия фактор.

c