Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Продължават пълните медицински изследвания на децата от с. Кардам

Стабилно е състоянието на седемгодишното момиче, което беше настанено в болница "Света Марина" във Варна заедно със сестричката си. Деветгодишното им братче почина в дома им в село Кардам. Шест са децата в семейството.

Миналата нощ, седемгодишното дете е изведено от реанимация и в момента е с майка си на общ режим, обясни пред "Хоризонт" проф. д-р Виолета Йотова, оглавяваща Първа детска клиника в болницата, където са настанени пострадалите деца

12-годишното момиче, което е с възпаление на сърдечния мускул, засега остава в реанимацията. "Сестра й е в същото състояние като вчера. Продължават реанимационни, лечебни мероприятия. Не можем все още да съобщим за подобрение, но за голямо щастие не можем да съобщим и за влошаване", подчерта Виолета Йотова.

Причините за увреденото сърце на детето могат да са различни, изтъкна проф. Виолета Йотова.

"Като започнем от вродена увреда на сърцето, за каквато нямаме предходни данни, която може да е провокирана от друг външен момент, минем през токсични причини, отравяния и завършим с инфекциозни причини. За момента нямаме абсолютно никаква причина да мислим за нещо специфично, така че продължават изследванията във всички възможни посоки", уточни проф. Йотова.

"Всички инфекциозни, вирусни и други показатели за момента са също отрицателни, но е факт, че сърцето на детето е тежко засегнато", поясни тя. "За нас работната хипотеза е, че трите деца са засегнати и след като имаме починало дете, най-вероятно то също има сърдечно засягане, след като неговата сестра е в това състояние".

Токсикологичният анализ е завършен във Военна болница, но все още не е получен в писмен вид, уточни д-р Йотова. "Няма лаборатория, която може да изследва всички токсини, които могат да поразят сърдечния мускул. След като видим какво са изследвали, тогава ще мислим за допълнителни неща", каза още тя.

Според данни от майката, цялото семейство е имало стомашен дискомфорт. Според лекарите няма данни за умишлени действия за тежкото състояние на двете момичета и смъртта на деветгодишното момче.

"От лекарска гледна точка смятам, че е абсолютно оправдано да има следствие по въпроса и ние сме длъжни винаги, когато обстоятелствата не са изяснени, да докладваме. Така че, ако не беше започнало преди да стигнат децата при нас, ние щяхме да инициираме това", коментира още Виолета Йотова.

За момента няма данни за инфекциозно заболяване. "Всички инфекциозни заболявания, които засягат сърцето по този начин, протичат поне с елементарния симптом температура."

Децата не са имали температура. "И двете деца, които са при нас, нямат температура. Майката не съобщава в дома за температура. Колегите в Добрич не са измерили температура. Всички показатели от кръвния анализ и от рутинните изследвания в болница не насочват към инфекциозен характер", каза още Йотова.

Източник: БНР

c