Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Окръжният прокурор: Проверяваме дори и слуховете за смъртта на детето от с. Кардам

Продължаваме да работим, днес пак изпратихме екип от разследващи в с. Кардам. Всичко се проверява, дори и това, което се носи като слух. Това заяви за Про Нюз Добрич изпълняващият длъжността окръжен прокурор Златко Тодоров. Той допълни, че засега не е ясна причината за смъртта на детето.

Както първи информирахме, 9-годишно момче почина на 27 октомври в дома си в генералтошевското село Кардам. Две от сестрите му са настанени за лечение в Университетска МБАЛ „Света Марина” във Варна, а вчера другите три деца от семейството бяха приети в болницата в Добрич за наблюдение по разпореждане на Окръжната прокуратура.

Златко Тодоров обясни, че досъдебното производство по случая е образувано по чл. 127 от Наказателния кодекс – за склоняване към самоубийство. Според прокурора текстът е травиален за образуване на досъдебно производство при смърт. „Така е започнало разследването, но никой не е казал, че някой е склонил децата съм самоубийство. По добре ли беше да образуваме досъдебно производство по чл. 115 – за умишлено убийство?”, попита Тодоров. Той обясни, че в хода на разследването, когато се установи нещо друго, случаят ще бъде преквалифициран по който състав е необходимо, съобразно фактите и обстоятелствата и установените доказателства.

Трябва да се разбере от къде, какво и как се е случило. Когато се разбере ще преценяваме има ли виновен или не, в каква насока да продължи разследването, по кой текст от Наказателния кодекс, допълни окръжният прокурор.

c