Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нова книга: Аз съм динамит. Животът на Ницше

Eкипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – "Аз съм динамит. Животът на Ницше" на Сю Прюдо.

Фридрих Ницше е един от най-големите мислители на XIX век – философ, литератор, изкуствовед, музикант, чиито идеи повлияват дълбоко европейската и световната култура до наши дни, като в същото време са обект на полемики, спекулации и коренно противоположни интерпретации. Той е една от най-загадъчните фигури във философията. Неговите концепции за свръхчовека, волята за власт и робския морал променят фундаментално разбирането за човешката същност.

Като се опира на документи, проучвания, писма и творбите на Ницше, Сю Прюдо обрисува света на един блестящ, ексцентричен и дълбоко смутен човек, хвърляйки светлина върху събитията и хората, формирали живота и работата му. От християнското му възпитание, засенчено от мистериозната смърт на баща му, през учителската му кариера, отношенията му с видните интелектуалци на неговото време, самотното философстване по високите планини, до драматичния психически срив.

Сю Придо успява с малко щрихи ярко да пресъздаде интелектуалната, културната и политическата атмосфера в Европа от втората половина на ХIХ в.

Автор на редица биографични книги, Сю Прюдо е носител на множество престижни награди. "Аз съм динамит" е отличен с една от най-авторитетните британски литературни награди.

c