Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Нова книга: Екстаз

Eкипът на книжарница “Хеликон” в Добрич подбра за читателите на Про Нюз Добрич едно от новите заглавия – "Екстаз" на Мери Шарат.

В бляскавия свят на Виена в началото на 20-ти век една жена ще очертае нова епоха и ще отправи предизвикателство към нея.

Алма Шиндлер, дъщеря на художник, е красива, влюбена в поезията, театъра и литературата, талантлива пианистка и композиторка.Алма е на деветнайсет, когато за първи път я целува мъж – не кой да е, а прочутият Густав Климт. Страстната целувка пробужда жената в нея и тя разбира, че да се отрече от живот без любов ще е мъчително като да се отрече от музиката, която вече е нейната страст. Композиторът Густав Малер се влюбва в нея от пръв поглед и само след седмица є предлага брак, ала при едно условие – да загърби музикалната си кариера и да бъде само съпруга и майка. Преди да каже „да“, тя решава, че единственият компромис е да се омъжи за велик творец и да сподели съдбата му. Бракът се оказва бурен, но изход няма – Малер е обсебен от съпругата си. Алма търси утеха в любовна връзка с прочутия архитект Валтер Гропиус, който е загубил ума си по нея, после – в прегръдките на писателя Франц Верфел, описващ я като „една от малкото вълшебни жени на този свят“. И двамата са запленени от нея, тя е тяхната муза и вероятно най-голямата им любов.

„Екстаз“ – историята на една от най-противоречивите и многолики жени на своето време, поставила на колене много гениални творци.

c